Общо 115 156 неподадени през 2006 г. декларации за облагане доходите на физическите лица установи проверка на Националната агенция за приходите.

През миналата година общият брой на неподадените декларации е бил 133 803, т.е с 18 600 повече. 14 171 души от общия брой пропуснали да изпратят декларации са имали доходи над годишния необлагаем минимум от 1560 лв. Останалите 88 % от гражданите са пропуснали да подадат формуляри за доходи, които не подлежат на облагане. 32 737 души са посочили в годишните си декларации по-ниски доходи от реално изплатените им. 6599 от тях са укрили повече от 1000 лв.

21 901 фирми не са подали в приходната администрация данни за изплатените от тях извън трудови доходи на физически лица. Тези дружества обаче са посочени в данъчните декларации на гражданите, на които са изплатили сумите.

Всеки, който има разминаване в декларацията си ще получи писмо-покана за явяване в териториалната си дирекция по постоянен адрес, за да се изясни на какво се дължат разликите.

Всяка година приходната администрация засича данните от годишните данъчни декларации на физическите лица и справките, които работодателите са длъжни да представят пред администрацията.

Законът задължава всяка фирма, която изплаща доходи извън трудовите договори на служителите си, да подготвя справка за размера на сумите и списък на лицата, на които са изплатени.

От друга страна, гражданите бяха длъжни да подадат декларация за доходите си от 2005 г. не по-късно от 17 април 2006 г. В Националната агенция за приходите се извършва съпоставка между двете бази данни, а резултатите се изпращат до териториалните дирекции за изясняване на различията.