Данните на Министерството на земеделието и храните от началото на октомври 2014 г., сравнени със същия период на миналата есен, показват спад от 20% в цената на доматите и близо 22% при десертното грозде. Леко поскъпване има при картофите - 5% и 3,8% - при пипера.

Интерес представляват и данните за вноса и износа на плодове и зеленчуци от страната. Въпреки опитите на държавата да защити родното производство, статистиката на НСИ за първите шест месеца на 2015 г. показват, че от януари до юли в страната са внесени 134,4 хил. тона пресни зеленчуци и 120,7 хил. тона пресни плодове, което е повече спрямо 2014 г. съответно с 21,1% при зеленчуците и с 1,5% - при плодовете, пише Farmer.bg.

Най-голям принос за ръста при вноса на пресни зеленчуци имат доставките на картофи и домати, съответно с 38,3% и със 73,5%. При пресните плодове, водещ остава вносът на видове, каквито не се произвеждат в страната като банани и цитрусови плодове. Съществен дял заема и импортът на ябълки, който нараства с 2,5% на годишна база, до 23 хил. тона.

През първото полугодие на 2015 г. износът на пресни зеленчуци намалява с 3,5% на годишна база, до 9,8 хил. тона, а износът на пресни плодове - с 2,7%, до 17,2 хил. тона.
В рамките на периода се наблюдава чувствително намаление на износа на лук и зеле, докато износът на картофи и домати нараства значително (съответно със 126% и близо три пъти).

При пресните плодове, най-голям принос за намаление на износа има регистрираният по-малък експорт на ягоди, черупкови плодове, праскови и ябълки.

Горещото лято и ниските добиви от царевица и слънчоглед тази есен отчасти са компенсирани с по-високите изкупни цени, предлагани при търговията тази година. Това показват актуалните данни за добивите и пазарът на селскостопанска продукция, представени от министерството.

Към края на септември средните изкупни цени на повечето от основните зърнени и маслодайни култури се покачват, като при слънчогледа поскъпването е най-осезателно. Спрямо същия период на миналата година цените са скочили с 34,9 процента. Докато през есента на 2014 г. тон слънчоглед се е продавал по 507 лева, тази есен цените са около 680 лева.

С 13% на сто се е повишила и цената на царевицата. Миналата есен тя се е котирала по 242 лева за тон, а сега цените се движат около 278 лв. Със 17,5 на сто по-скъпо се продава и рапицата. Единствено при хлебната пшеница се наблюдава леко намаление на годишна база (с 1,7%).

Не така се развива пазарът при плодовете и зеленчуците, където масово се отбелязва поевтиняване.