Равнището на инфлацията в Зимбабве през март 2007 година по сравнение със същия месец на предходната година е достигнала рекордните значения от 2200 процента, съобщава BBC.

Само преди месец африканската държава бе поставила черния рекорд на инфлацията с 1700%. Публикуването на данните от изследванята за март бе отлагано възможно най-дълго поради опасения, че цените ще продължат да се покчават на фона на продължаваща икономическа и политическа криза.

Правителството предвижда към края на 2007 да смъкне инфлацията до 350-400 процента. Управителят на централната банка на Зимбабве Гидеон Гоно е заявил, че валутата на страната ще запази курса си по отношение на американския долар и ще е 250 зимбабвийски долара в замяна на един долар на САЩ. Централната банка възнамерява да предложи нов курс при купуване на чуждестранна валута за да образува нов стабилизационен фонд.

По-рано бе съобщавано, че в отчета си ООН е определила икономиката на Зимбабве за най-лошо развиващата се в Африка. Според резултати за 2006 година, БВП на африканската държава е намалял с 4,4%. При очакван ръст на цените в края на 2007 година до 4000 процента, четирима от всеки пет жители са безработни и живеят отвъд границата на бедността.