С около 241 млн. лв. повече за издръжка ще получат общините в България през следващата година, каза зам.-кметът на Добрич Иван Колев, цитиран от „Добруджанска трибуна". За увеличението се разбрало на проведената в края на миналата седмица среща на местните власти в Албена.

Наблюдава се подобрение на взаимоотношенията между централната и местната власт от гледна точка на средствата , предоставяни от републиканския бюджет за делегираните дейности, коментира Иван Колев.

Очаква се бюджетът през 2009 г. да бъде по-консервативен заради световната финансова криза. Заложената инфлация е 7 %, а предвиденият икономически растеж 5-7 %.   Очакванията са д а бъде въведен единен стандарт за общинските администрации . Това ще доведе до премахването на различията в брутните заплати и числеността на персонала , ще бъдат заделени допълнителни 92 млн.лв . за заплати в общинските администрации , каза още зам.-кметът на Добрич. В сравнение с бюджета от тази година сумите са 5 00 млн. лв. повече.  

 Най- голямо е завишението на средствата за образование - с 214 млн.лв . Парите за здрав е опазването са с 52 мл н. лв. повече , а допълнителни 11 млн .лв. ще бъдат отделени за развитието на читалищата . Предвидено е да се влагат и средства във фондове за реагиране при бедствия и аварии.