Емисиите на парникови газове от тежката промишленост в Европейския съюз паднаха с 6% през миналата година като икономическият спад забави индустриалната дейност във всички сектори от строителство до автомобилно производство.

Някои анализатори и икономисти казват, че рецесия, въпреки че намалява емисиите в краткосрочен план, може да забави приемането на нисковъглеродни технологии във фабрики и електроцентрали.

Когато цената на замърсяването, е доста ниска, големите замърсители имат малък стимул да променят своето поведение. 

Емисиите на въглероден диоксид от 10 500 фабрики и електроцентрали, обхванати от европейските "ограничения и търговия" намаляват до 2.11 милиарда тона през миналата година от 2.25 милиарда тона през 2007 г., според анализ на данни от Европейския съюз на базираната в Осло консултантска компания  Point Carbon.

Системата на ограничения и търговия определя допустимите граници на емисиите и създава пазар за покупка и продажба на правото за тяхното производство.

В Испания, една от страните, ударени от кризата по-рано и преминаваща през по-тежка рецесия, емисиите са намалели с 12.9% до 142 милиона тона.

Във Великобритания емисиите са паднали с 6.8% до 254 милиона тона, докато германските емисии са се свили с 3.2% до 457 милиона тона.

Квоти за емисии също могат да бъдат спечелени чрез инвестиране в проекти за намаляването им в развиващите се страни, като например предлагането вятърни турбини в Китай.  Целта на системата е двойна: да се ограничат емисиите на дружествата и да се даде стимул за модернизиране на техните фабрики и по-чисти методи на производство на електроенергия и промишлено производство.

Но цените на вторичния пазар за търговия с разрешителни за парникови емисии достигнаха 18-месечен минимум, тъй като производството намалява и много от най-големите източници на емисии са вече в рамките на ограниченията.  Анализатори не очакват цените да се увеличат, преди следващата година.

След като бяха публикувани данните за ЕС, цената на разрешителните за емисиите през 2009 се покачи с 2% и пазарът затвори на нива от €12.15 за тон, според ICAP, брокер на въглеродни квоти.