За деветте месеца на годината е забавено изплащането на трудови възнаграждения в размер на 45,5 млн. лв., а до днешна дата забавените заплати са около 63 млн. лева.

Около 40% от фирмите дължат заплати за месец, около 17% от предприятията са забавили изплащането на възнаграждения с два до три месеца.

Малко като процент са предприятията, дължащи заплати на работниците и служителите си за повече от 24 месеца, като по-голяма част от тях са или обявени в несъстоятелност, или са в процес на ликвидация.

Това обяви изпълнителният директор на Главната инспекция по труда /ГИТ/ Румяна Михайлова, която участва в национална конференция за здравословни работни места.

От края на 2009 г. досега са изплатени забавени трудови възнаграждения в размер на 238 млн. лв., посочи още Михайлова. По думите й от половин година насам се наблюдава тенденция за намаляване на месеците, в които работодателите не са се разплатили.

През 9-месечието на тази година след намесата на ГИТ са изплатени забавени трудови възнаграждения в размер на 43 млн. лв.

През деветмесечието на 2013 г. ГИТ са извършили 43 107 проверки в 33 397 предприятия от всички икономически дейности с 1 288 700 работници и служители в тях.

Констатирани са 185 804 нарушения, като 41 процента от тях са за нарушения на нормите в областта на здравословните и безопасни условия и на нормите за организация и управление за здравословни и безопасни условия на труд /60 на сто/.

Нарушенията на безопасността на работното оборудване и технологичните процеси са 25,3 процента, а на хигиена на труда - 14,7 на сто. Запазва се тенденцията от последните две-три години за най-висок относителен дял на нарушенията по заплащане на труда - 19 на сто от общия брой на констатираните нарушения.
В сравнение с деветте месеца на 2012 г. тези нарушения са намалели с 20 процента.