Правителството прие проект на закон за насърчаване използването на възобновяеми енергийни източници, алтернативни енергийни източници и биогорива.

В него е транспониран предвиденият в Закона за енергетиката 12-годишен срок за задължително изкупуване на електроенергията от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), с изключение на водноелектрическите централи с инсталирана мощност над 10 MW.

Това ще става по предварително определени по години преференциални цени за всеки производител, започнал продажби на пазара до 31 декември 2010 г.

По този начин инвеститорите ще могат да прогнозират с по-голяма точност и сигурност паричните потоци по години и възвращаемостта на капиталовложенията си. За гарантиране предсказуемостта на инвестициите, цената за преференциално изкупуване на електрическата енергия от ВЕИ до края на 2022 г. ще се определя от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

С проектозакона се стимулира и потреблението на биогорива в транспортния сектор. По-широкото използване на биомасата ще осигури устойчиво развитие на селското стопанство и лесовъдството. Транспортният сектор оказва сериозно въздействие върху всички компоненти на околната среда. Той е един от най-големите източници на въглероден оксид - емитира около 30% от националните емисии.

В края на октомври т. г. правителството прие Национална дългосрочна програма за насърчаване използването на възобновяемите енергийни източници до 2015 г. В нея се посочва, че от ВЕИ през 2010 г. ще бъде 8% от брутното производство на електрическа енергия, а през 2015 г. то ще достигне 9 на сто. С постигането на тези резултати и мерките за повишаване на енергийната ефективност страната ще изпълни индикативната цел, посочена в договора за присъединяване на България към Европейския съюз - 11% от брутното вътрешно потребление на електроенергия да бъде произведено от ВЕИ - биомаса, водна, слънчева, геотермална и вятърна енергия.

През следващите 10 години трябва да се преустанови използването на електроенергия и течни горива за отопление. Най-значителен дял в производството на електроенергия от ВЕИ ще имат водната енергия и биомасата, а за отопление и снабдяването с топла вода - биомасата и геотермалната енергия. Капацитетът на всички ВЕИ е около 6000 ktoe. С най-голям потенциал е биомасата.

Анализите сочат, че пълното усвояване на достъпния в страната ни енергиен потенциал от ВЕИ до 2015 г. ще осигури производството на цялото необходимо количество енергия за отопление и снабдяване с топла вода.