Най-големия руски авиопревозвач Аерофлот в близките седмици ще подпише договор за доставка на 22 нови самолета за дълги дистанции Airbus A350 - съобщава Лента.ру. Според ръководителя на Аерофлот Валерий Окулов, цитиран от агенция „Ройтерс", това означава, че договорът за доставка на лайнери Boeing 787 ще бъде замразен.

По-рано се съобщаваше, че един самолет A350 ще струва от $150 до $160 млн., тоест договорът с Airbus ще излезе на Аерофлот приблизително $3,3-3,5 млрд.

Няколко години Аерофлот все не можеше да реши кой самолет за дълги дистанции да си избере. Накрая бе взето компромисно решение да се купуват лайнери както от Airbus, така и от Boeing. Но по думите на най-големия частен акционер в Аерофлот Александр Лебедев, ръководството на компанията не е успяло да получи разрешение от правителството за покупка на американските самолети.

Самолетите A-350 ще се доставят за Аерофлот след 2015 по условията на финансов лизинг. Временно решение за запълване на парка ще е оперативен лизинг на 10 - 15 лайнера A-330. Първият самолет от тази серия ще бъде доставен на руснаците в четвъртото тримесечие на 2008 година.

Airbus и Boeing активно развиват партньорство с руски компании. Например американският концерн помага в развойната дейност на гражданския вариант на самолетите Сухой - регионалния самолет Sukhoi Superjet 100, а Airbus е сключил съглашение с Иркут за съвместно предприятие за преоборудване на пътнически самолети А320 в товарни. Освен това руският ВТБ (бившата Внешторгбанк) има немалък дял в концерна EADS, който е основен акционер на Airbus.

Валерий Окулов също така е съобщил, че Аерофлот разглежда възможността да се купят още 20 „народни" самолета Sukhoi Superjet 100 освен онези 30, за които вече има подписан договор.