АЕЦ "Козлодуй" регистрира рекордно постижение в областта на безопасната и надеждна експлоатация на ядрените съоръжения - 10 години без непланово сработване на аварийна защита (АЗ) на 1000-мегаватовия 6 енергоблок.

През последните две години в атомната централа няма нито едно спиране на ядрен енергоблок поради непланово задействане на аварийната защита на реактора. На другия 1000-мегаватов блок - пети, са постигнати 7 години и 7 месеца работа без непланово сработване на АЗ (в периода април 1994 г. - октомври 2001 г.).

Тези резултати са категорично доказателство за високата култура на безопасност на персонала и за надеждната работа на оборудването на атомната електроцентрала.

Според критериите на Световната асоциация на ядрените оператори (WANO), едно сработване на аварийна защита за две години е показател за висока безопасност и надеждност на експлоатация. По отношение на този показател АЕЦ "Козлодуй" е на челно място сред атомните централи с най-добрите постижения в света.

За да поздрави работещите в АЕЦ "Козлодуй" за този пореден успех в областта на безопасността, в атомната централа на 22 декември пристигна министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

Пътят на българската атомна енергетика продължава, тя ще се развива благодарение на безопасната и надеждна работа на АЕЦ "Козлодуй", с изграждането на АЕЦ "Белене" и с борбата за продължаване на експлоатацията на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй", заяви министър Овчаров.

Министър Румен Овчаров връчи на изпълнителя директор на атомната централа Иван Генов грамота на Министерството на икономиката и енергетиката - "За висок професионализъм на работещите в централата и за рекордните 10 години без непланово сработване на аварийна защита на 6 енергоблок".