Топлоелектрическите централи, които не изпълнят екоизискванията до края на 2012 година, ще бъдат затворени, заяви министърът на околната среда Нона Караджова пред "Хоризонт". Според нея е даден достатъчно дълъг срок, за да се спазят задълженията.

"Когато хората протестират когато е замърсен въздухът, не се обръщат към Асоциация на топлофикационните дружества, а към министъра на околната среда и водите и не ме питат колко работни места ще има, а казват "Нашите деца дишат лош въздух".

Имаме договореност с Европейската комисия, че съвсем скоро ще ни изпратят въпросници, свързани с това, какво се случва с тези централи и ако се установи, че се спазват общите тавани на емисиите на серния окис за страната, е възможно в определени случаи да се достигнат някои компромиси, но само и единствено ако се спазва качеството на атмосферния въздух", коментира Караджова.

Няма да бъда допуснато незаконно застрояване в защитените територии, беше категорична министър Нона Караджова. Освен това в страната няма да се отглеждат и генномодифицирани организми, увери екоминистърът.