Джефри Мерифийлд, заместник-председател на Комисията за ядрено регулиране на САЩ (USNRC), придружаван от Джон Рамзи - главен програмен директор на Комисията и Джон Тома - съветник по техническите въпроси към USNRC, посети АЕЦ "Козлодуй".

Към делегацията на американския надзорен орган се присъедини и посланикът на САЩ в България Джон Байърли.

Изпълнителният директор Иван Генов запозна присъстващите с общото състояние на мощностите и резултатите от дейността на централата, и очерта основните цели за следващата година: изпълнение на производствената програма за постигане на финансова стабилност; поддържане на висока степен на безопасност; разширяване на присъствието на АЕЦ "Козлодуй" на свободния пазар.

Джефри Мерифийлд заяви, че това посещение в АЕЦ "Козлодуй" има за цел да заздрави връзките между Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) и USNRC.

Ние очакваме построяването на много нови атомни централи в САЩ, България също планира да построи нова АЕЦ, така че ще имаме много общи теми за бъдещи разговори, подчерта Мерифийлд.

Заместник-председателят на Комисията за ядрено регулиране на САЩ прояви интерес към добрите резултати на АЕЦ "Козлодуй" в осигуряването на безопасността и поздрави българските ядрени специалисти за постигнатите повече от 9 години работа без непланово сработване на аварийна защита на 1000-мегаватовия 6 енергоблок.