"Арести на банкови саботьори в акция "Маймунска лапа"" пише в. „Труд"
Стотици сигнали са подадени в ДАНС на телефонните линии 02/866-22-11 и 02/814-70-95, които бяха открити за сигнали на граждани, получили есемеси или имейли, внушаващи несигурност в банките.
"Непрекъснато и в момента получаваме по двата телефона и имейла (press@dans.bg) сведения, някои от които са много интересни и особено полезни за колегите", съобщиха от пресслужбата на ДАНС. По някои от тях са предприети конкретни действия, а по други дори са образувани проверки.
Според други източници от агенцията обажданията са били над 900 към 17 ч.
Говорителите на контраразузнаването нито потвърдиха, нито отрекоха появилата се информация, че един от сигналите за вредители на банките визирал лидера на ГЕРБ Бойко Борисов - че се изказал непредпазливо и така увеличил паниката сред вложителите. Те уточниха, че не биха си позволили да открият дори и неофициално съдържанието на получените сигнали и гарантират конфиденциалността на подателите.
Прочети още от в. „Труд"

"БНБ, кабинетът, президентът и партиите подкрепиха банките и валутния борд" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Банкова криза няма. Валутният борд е непоклатим и ще се запази до влизането на България в еврозоната. Влоговете на гражданите и бизнеса са сигурни и гарантирани. Това се казва в обща позиция, подкрепена от лидерите на основните политически сили, президента Росен Плевнелиев, премиера Пламен Орешарски и гуверньора на БНБ Иван Искров. За първи път от доста време насам политиците преодоляха различията си и се обединиха в подкрепа на стабилността на държавата.

"Заставаме зад всяка банка, подложена на атака. Банкова криза няма. Има криза на доверието и има криминална атака. Те трябва да бъдат преодолени, а виновните - преследвани с цялата строгост на закона", се казва още в позицията, прочетена от държавния глава. Под различна форма на няколко пъти в съобщението се подчертава, че банковата система в България е стабилна, добре регулирана и капитализирана. Политическите лидери призоваха хората да не се поддават на паника и да не теглят излишно парите си, но който желае, може да бъде сигурен, че банките разполагат с необходимия ресурс.
Прочети още от статията на в. "Сега"

„Парното поскъпва с 6-8% от юли - по-малко от обявеното", пише в. „24 часа"
Към 6% средно ще е увеличението на парното и топлата вода от юли, заявиха вчера неофициално източници от ДКЕВР. Утре за последно комисията ще обсъжда с колко да бъде увеличена парното и каква да бъде цената на тока.
Преди месец бе обявено, че топлоенергията ще поскъпне средно с 11,6 на сто. Намаляването на цената на природния газ обаче ще даде възможност шокът с парното да бъде намален наполовина, казват източниците. Това означава, че за София увеличението ще бъде към 5-6 на сто, а не с първоначално предвидените 11,6%. За Пловдив бе планирано 10,3 на сто поскъпване, но окончателно приетото вероятно ще е към 5%. Най-голям ценови удар грозеше Русе - с 18,9 на сто, но и този скок ще бъде намален.
Ще уважим частично исканията на представителите на топлофикациите, казаха неофициално експертите. Дружествата настояваха увеличението да е до 5-6%, защото, ако остане първоначално предвиденото, то много от потребителите ще се откажат от услугите им.
Прочети още от в. „24 часа"

"Банките в нормален режим, пари има" е заглавиe от в. "Труд"
Политическият разум надделя над криминалната атака срещу банковата система. Първа инвестиционна банка, както и всички останали банки у нас с изключение на Корпоративна търговска банка, ще отворят врати и ще работят нормално, стана ясно след политическите консултации при президента Росен Плевнелиев. Освен политическите сили в тях участваха управителят на БНБ Иван Искров и подуправителят Калин Христов.
"Парите на гражданите, вложени в банковите институции в България, са сигурни и гарантирани. Банките ще продължат да работят в нормален режим. България е член на ЕС, валутният борд е непоклатим и ще бъде запазен до влизането на България в еврозоната. 1,95583 български лева са и ще бъдат равни на едно евро, докато сменим българския лев с еврото", заяви държавният глава Росен Плевнелиев.
"Призоваваме хората да бъдат спокойни, да не теглят излишно парите си, но който желае, може да бъде сигурен, че банките разполагат с необходимия ресурс", добави Плевнелиев.
Прочети още от в. "Труд"

"Разпускат НС на 6 август" четем на първа страница във в. "Монитор"
Народното събрание ще бъде разпуснато на 6 август. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в изявлението си след вчерашните консултации с премиера Пламен Орешарски, председателя на парламента Михаил Миков, лидерите на партиите с представители в НС и ЕП - Бойко Борисов, Сергей Станишев, Лютви Местан, Николай Бареков, Меглена Кунева и Радан Кънев, и управителя на БНБ Иван Искров.
„В рамките на 42-рото НС е невъзможно съставянето на друго правителство. На 6 август то ще бъде разпуснато. Оставката на правителството ще бъде съобразена с конституцията", обобщи държавният глава плана, за който е бил постигнат консенсус. След близо 5-часовата среща, която бе бойкотирана единствено от „Атака", бе потвърдено, че предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 5 октомври - датата, за която се договориха партийните лидери миналия петък. Отговор-ността по формирането на служебно правителство е на Плевнелиев. Преди да го назначи обаче, той отново ще се консултира с политическите лидери.
Разговорите пък ще бъдат предшествани от оставка на кабинета „Орешарски", която се очаква да бъде подадена до 25 юли.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Всички политици: Банките са стабилни"
, четем на първа страница в. "Капитал Daily"
След продължилия над четири часа консултативен съвет при президента Росен Плевнелиев всички политически сили се обединиха около подкрепа към банковия сектор, но не очертаха никакви конкретни мерки. Държавният глава увери, че банките, включително и Първа инвестиционна банка, която миналия петък беше изправена пред 800 млн. лв. тегления, ще продължат да работят и че няма никакви притеснения за валутния борд, който е непоклатим и ще остане до приемането на еврото.

Ключовата дума в прочетената от президента позиция беше "спокойствие", като политическите лидери призоваха хората да не си теглят спестяванията, но увериха, че който все пак желае да го направи, ще има възможност.

"Разполагаме с достатъчно средства и механизми, за да се справим", каза Плевнелиев. "Няма банкова криза, има криза на доверието и криминална атака", допълни още той, като увери, че банковата система е стабилна, добре регулирана и капитализирана.

Беше подметнато и, че в ход са и законодателни промени в банковата сфера, но нямаше детайли. Според неофициална информация те ще адресират основно санкциите за разпространяване на слухове, които могат да дестабилизират системата.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Държавна подкрепа за банките", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Днес банките отварят нормално врати. Криза няма! Държавата застана с цялата си мощ зад тях, за да защити вложенията на хората и фирмите. Това е резултатът от извънредните консултации при президента Росен Плевнелиев вчера.
Парите в банките са сигурни и гарантирани, увериха държавните мъже. И призоваха българите "да бъдат спокойни, да не теглят излишно". Но който желае да го направи, "може да бъде сигурен, че банките разполагат с необходимия ресурс". Той ще бъде гарантиран със средства от резерва на БНБ и финансовото министерство, научи "Стандарт" от участници в заседанието. Офисите на Fibank (Първа инвестиционна банка) в страната ще работят с обичайния си график. Трезорът разполага с достатъчно пари в брой, за да посрещне нуждите на своите клиенти, обяви официално финансовата институция.
Прочети още от в. "Стандарт"

„Пътната агенция обяви поръчки за 300 млн. лв. на сбогуване", пише в. "Капитал Daily"
Седмици преди очакваната оставка на кабинета "Орешарски" Агенция "Пътна инфраструктура" започна набиране на оферти по три обществени поръчки за два големи инфраструктурни обекта.
Първата е за втората част от Западната дъга на околовръстното шосе на София, за която само преди десетина дни зам.-министърът на транспорта Петър Киров обяви, че се отлага за новия програмен период, а средствата ще бъдат насочени към жп инфраструктура. Останалите две са за разширение на пътя Мездра - Ботевград, което отново е сред приоритетите в програма "Транспорт". Редом с това обаче министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева обясни, че за момента не е ясно как ще се финансира строителството.
Обществената поръчка за Западната дъга на околовръстния път се обявява в последния възможен момент с оглед сроковете за финансиране по програма "Транспорт" от предния програмен период (2007 - 2013). Според тръжната документация срокът за изпълнение на 5.5-километровата отсечка между река Какач и Северната скоростна тангента е 12 месеца от подписването на договора. Това означава, че и най-малкото изоставане на строителството застрашава обекта, тъй като трябва да бъде приключен и разплатен до края на 2015 г.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Домашен Нострадамус и чудото на велосипеда", пише в. "Сега"
Терминът "самосбъдващо се пророчество" дължим на големия американски социолог Робърт К. Мъртън, роден като Мейер Робърт Школник (1910-2003). Негови са и други открития, върху които се гради модерната поведенческа икономика, пр. "ненарочните последици" (unintended consequences) на свободния, уж рационален, избор. Когато през 1949 г. Мъртън пише библията на функционалната социология и социалното инженерство "Социална теория и социална структура", той илюстрира механизма на масовия саморазрушителен порив именно с банковата паника (bank run): явление често безпричинно (непредизвикано), но винаги с фатални последици за потърпевшата банка и с тежки загуби за нацията, която се поддаде на предвещания за надвиснала гибел. Тези прокоби се сбъдват веднага щом в тях повярва критична маса потенциално засегнати, защото повярвалият сам си вреди като сектантите от "Райските порти", повярвали на духовния си водач Маршал Дю Епълуайт, че Земята скоро ще загине, но ако пият отрова всички заедно, душите им ще литнат с кометата Хейл-Боп да избягат от обречената планета. И всички сами изпили отровата, а мъжете преди това дори се самокастрирали.
Прочети още от в. "Сега"

"ДКЕВР решава новите цени на ток и парно", четем във в. "Монитор"
На поредица от заседания днес Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) решава окончателно цените на природния газ, парното и електрическата енергия от 1 юли.
Едни от най-сигурните изменения са тези за тока. В края на миналата седмица председателят на енергийния регулатор Боян Боев каза, че не могат да се очакват съществени разлики между окончателното и проекторешението за тарифите на електрическата енергия, което беше обявено в началото на месеца.
Това означава, че от 1 юли клиентите на енергото в Западна България ще плащат средно с 0,3% повече за ток, но за тези в Югоизточна и Североизточна България
тарифите ще паднат съответно с 1,3% и 1,17 на сто.
Средното за цялата страна намаление на тока от 1 юли по сметки на ДКЕВР е с 0,6 на сто. За нощния ток се предвижда намаление, което за ЧЕЗ е с 0,84%, за ЕВН - с 3,93%, а за „Енерго-Про" - с 3,74%. При дневната тарифа ЧЕЗ получава увеличение с 0,32%. За ЕВН и „Енерго-Про" обаче от ДКЕВР са сметнали, че токът през деня трябва да поевтинее, съответно с 0,8% и 0,6 на сто.
Така предложените от ДКЕВР цени на електрическата енергия обаче може да се окажат валидни само за следващите три месеца. Шефът на ДКЕВР Боян Боев предупреди, че ако не бъдат постигнати необходимите условия за 1 млрд. лв. икономии за НЕК, още от 1 октомври започва промяна на тарифите.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Христина Вучева: Спасението е в ръцете на хората, в понеделник никой не трябва да застава пред гишетата на банките", пише в. „24 часа"
От днес започва проверка на активите и пасивите на Корпоративна търговска банка, съобщиха от националната банка, цитирани от БНР.
Одиторите ще проверяват и кредитните портфейли на финансовата институция. Цялостната финансова ревизия ще приключи до 10 работни дни. Също днес стана ясно, че единия от акционерите на Корпоративна търговска банка - Оманският резервен фонд може да реши да рекапитализира Корпоративна търговска банка.
Това е съобщил почетния консул на Оман в България проф. Стоян Денчев пред телевизия България он ер.
"Най-важното в случая е да насочим вниманието си към ограничаване на последиците от историята, която се развива вече десетина дни, така че тя да няма тежки последици върху цялото население. Това е главната задача. За радост всички експерти, които се занимават с финанси, данъци, бяха много единни в оценката си на случилото се и в това, че хората трябва да разберат, че спасението е в техни ръце и в понеделник никой да не застава пред гишетата на банките", коментира пред БНР финансистът проф. Христина Вучева.
"Целенасочено украсена представа е милиардът за "Южен поток". Ако въобще този проект тръгне става въпрос за постепенно финансиране на разходи, които никой няма да излее наведнъж. Несериозно е някой да си представя, че от някъде се взема един милиард, изважда се и се дава на някаква банка, която започва да се разпорежда с него. Това ще бъде постепенно извършване на цялото строителство, на няколко етапа, на няколко транша", посочва още тя.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Плащаме данъка на вноски", пише в. "Стандарт"
Данъкът върху доходите от миналата 2013 г. може да се плати и на вноски. Тази възможност се дава от Националната агенция за приходи на хората, които изпитват временни финансови затруднения. Срокът за плащане на данъка, деклариран в годишните декларации за доходите от миналата година, изтече на 30 април. Веднага след това от НАП стартираха кампания за събиране на задълженията към хазната, които са декларирани, но не са платени в срок. Най-често от НАП блокират заплатата или банковите сметки на длъжника. Въпреки това обаче много хора все още не са платили данъците си поради финансови затруднения.
Преди да се пристъпи към принудителни мерки за събиране на задълженията, от НАП имат практика да се обадят на длъжника по телефона, като по този начин му напомнят да си плати данъците. При такова обаждане от НАП дават 14-дневен срок за доброволно плащане на задълженията. Само в рамките на месец от НАП са се обадили на 15 400 души. Над 70% от хората, които са получили обаждане от служител на НАП, плащат задълженията си в указания срок, сочат данните на приходната агенция. Но е възможно човек да няма финансова възможност да плати веднага данъчните си задължения. Ако длъжникът изпусне 14-дневния срок, обикновено следва второ обаждане по телефона, като едновременно с това се пуска и официална покана за доброволно плащане, като се дават още 14 дни за плащане на задължението. След като изтече и този срок, се пристъпва към блокиране на заплати и сметки. За да не се стига до тези принудителни мерки, длъжниците с временни финансови проблеми може да поискат от НАП да се издължат на няколко вноски в рамките на някакъв разумен период от време.
Прочети още от в. "Стандарт"