Телекомуникационната компания AT&T Inc. приключи сделката по придобиване на BellSouth Corp. на стойност $86 млрд. в петък, след като регулативните органи в САЩ дадоха разрешението си. Сделката ще увеличи присъствието на AT&T на телекомуникационния и интернет пазар в Америка.

Американската федерална комисия по комуникациите гласува с 4-0 в подкрепа на сделката между двете компании. AT&T обеща да поддържа „мрежов неутралитет", което означава, че няма да начислява по-високи такси на определени доставчици на интернет услуга, ако те пренасят „по-тежки" приложения като видео и музика по мрежата.  

От AT&T Inc. съобщиха, че чрез сделката целят да намалят разходите си за дейността с около $18 млрд. като първите $2 млрд. ще бъдат усетени през 2008 г.

Акциите на AT&T Inc. се покачиха с 28 цента или +0.7% до $36.03 в след-борсовата търговия. От средата на май до вчера, акциите на комуникационния гигант са се покачили с над 40%, като приключиха годината на ниво от $35.75.

AT&T, която има 125 години история от момента на изобретяването на първия телефон, днес се опитва да увеличи печалбите си чрез придобивания на по-малки компании. Превърналата се в американска икона компания, се опитва да навлезе в телевизионния бизнес, след като печалбите от телефонните услуги намаляват прогресивно през последните години.