По разпореждане на министъра на енергетиката Теменужка Петкова бе въведен съвместен авариен план на системата за отвеждане на водите на р. Овчарица между Мини „Марица Изток", ТЕЦ „Марица Изток" 2 и язовирен район „Овчарица" към „Язовири и каскади" - НЕК. Това осигурява координирана работа на всички структури за преодоляване на кризисната ситуация в региона, съобщават от Министерството на енергетиката.

От ведомството припомнят, че заради обилните валежи и преливане на р. Овчарица общините Раднево и Гълъбово втори ден са в бедствено положение. В Раднево без електрозахранване е целият град с изключение на болницата и още няколко административни сгради. Поради ограничения капацитет, при необходимост се включват и други консуматори. В Гълъбово са наводнени почти всички къщи в ниската част на града. Вчера за кратко жп линията към ТЕЦ 1 и ТЕЦ 2 на комплекса „Марица Изток" беше наводнена, но ситуацията е овладяна и спирането на подаването на въглища от мините към централите е възстановено. Благодарение на въведения съвместен авариен план не са допуснати тежки аварии вследствие на бедствените метеорологични условия в Раднево и Гълъбово.

По указание на министър Петкова работи и кризисен щаб между мини „Марица Изток" и община Раднево.

Открита разпределителна уредба на подстанция Гълъбово, която снабдява с електричество града, е наводнена. Там екипи на военни инженерни части и ЕСО работят съвместно за отстраняване на аварията и възстановяване работата на подстанцията. За да не спира електроподаването към училища, детски градини, здравни заведения и други важни обществени сгради, е осигурено захранване по мрежа средно напрежение.

В община Чупрене, Видинска област, където все още без електрозахранване са 8 села, са изпратени допълнителни екипи на ЕСО от Плевен. Те работят съвместно с ЧЕЗ за спешното възстановяване на мрежата високо напрежение в общината, което се очаква да стане факт до броени часове.