Австрия е най-големият чуждестранен инвеститор у нас, показва акумулираната статистика на Българската агенция за инвестиции. Новината беше потвърдена днес и от изпълнителния директор на БАИ Стоян Сталев на пресконференция по повод обявяването на класацията на 10-те най-големи чуждестранни инвеститори в страната за последните 15 г.

За периода 1992-2006 година австрийците са инвестирали у нас над 3 млрд. дол. Класацията се допълва от Холандия и Гърция, които се нареждат респективно на второ и трето място по направени инвестиции у нас. Холандците са вложили в страната ни над 1.8 млрд. дол., докато за последните 15 г. Гърция е инвестирала близо 1.6 млрд. дол.

Първата десятка се допълва от дългосрочни инвеститори като Великобритания, Германия, Белгия, Италия, САЩ, Унгария и Кипър подредени в низходящ ред.

10-те най-големи инвеститори у нас са вложили над 13 млрд. дол., които представляват 74.1% от всичките чуждестранни инвестиции в България за последните 15 г.

Над 18% от всичките инвестиции у нас са следствие на приватизационни сделки, докато инвестициите на зелено и за разширяване на дейността възлизат на около 14.3 млрд. дол., което е 81.5% от целия обем.

Най-много преки чуждестранни инвестиции в България са били направени във финансовия сектор - 2.95 млрд. дол., следвани от тези в недвижими имоти и бизнес услуги, които възлизат на 2.3 млрд. дол. С бърз темп нарастват инвестициите в сектора на строителството, където за последните две години са вложени близо 550 млн. дол. Големи инвестиции има и в секторите на търговията, енергетиката и телекомуникациите.

10-те най-големи страни инвеститорки в България ще бъдат официално наградени на петото международно финансово изложение "Банки, инвестиции, пари", което ще се състои в периода 15-17 февруари в Пловдив.