Азиатските борси днес приключиха с противоречив тон. С най-добро представяне се записа китайският индекс CSI 300, който бе повлиян от новината за понижаването на данъчната тежест върху търговията с ценни книжа. От октомври до вчера той беше изгубил близо 50% от стойността си, но днес покачи рязко със 7.5%, което върна ентусиазма на инвеститорите.

Борсата в Хонк Конг също бе повлияна от китайската правителствена намеса и впечатли инвеститорите с доброто си представяне. По-рано миналата година, в Китай бе въведен данък от 0.3% върху доходите реализирани от борсова търговия, с което се направи опит да бъде предпазен от прегряване пазара. Сега този процент е намален до 0.1%, за да стимулира интереса на инвеститорите към пазара.

„Не смятам, че Китай иска отново да види пазара си прегряващ, но със сигурност прави опити да спре разпадането му като първо върне инвеститорското доверие", коментирал е анализатор пред Bloomberg. „Може би вече сме достигнали по-устойчиво пазарно дъно и сега ще наблюдаваме кратка консолидация и последващ стабилен растеж", продължава той.

Основният индекс CSI 300 успя да добави 7.5% приключвайки на ниво от 3 710.80 пункта, след като в един момент отбелязваше прираст от близо 9.6%. Хонконгският индекс Hang Seng добави по-скромните 1.6%, а японският първенец Nikkei 225 изгуби 0.3% до 13 540.87 пункта.

„Китайският пазар доказа, че е прекалено зависим от държавната политика и в никакъв случай не може да бъде наречен свободен. Котировките много лесно отиват от едната в другата крайност, което не помага на инвеститорското доверие в дългосрочен план", коментирал е японския анализатор.

Американските борсови индекси се покачиха в сряда след по-силните от очакваното тримесечни резултати на големите щатски компании. Технологичният индекс Nasdaq се покачи с 1.2% до 2 405.21 пункта, след като производителят на микрочипове за мобилни телефони Broadcom изнесе по-добра от първоначалните прогнози печалба. Акциите на Apple, които тласкаха Nasdaq нагоре през целия ден, след затварянето на борсата се сринаха с 2.8% заради несполучливия отчет на компанията.

Акциите на Boeing пък подкрепиха индекса Dow Jones, който приключи на зелено с 0.35% до 12 763.22 пункта, а широкият S&P 500 добави нови 0.3% до 1 379.93 пункта.

„Четирите силни индустрии на 2007 г. продължават да се представят отлично и през 2008 г. Става дума за добивът и преработката на суровини, производството и технологиите. Това са глобални сектори участващи в международния търговски стокообмен", коментирал е анализатор на ING.

Тази сутрин доларът продължава да покачва спрямо еврото като в момента се котира около нивото $1.5850, след като вчера не успя да пробие по-трайно над $1.5900/20. Пазарът вече насочва вниманието си към важните данни за IFO индекса на бизнес климата в Германия от 11:00. Петролът се котира при ниво от $118 за барел, като за сега остава на разстояние от вечния си рекорд на $119.90, а златото се понижава рязко до $905 за трой-унция.  

Европейските индекси отварят със слабо изменение, като по-голямата част от тях са в червената зона. По-сериозно движение можем да очакваме след IFO-индекса и информацията за текущата сметка на Еврозоната в 11:00. От САЩ ще следим данните за поръчките за стоки с дълготрайна употреба от 15:30 и молбите за помощи за безработни в същия час. Родната ни фондова борса отвори с умерен оптимизъм и сравнително слаб обем от 1.5 млн. за първите 45 минути на търговия.