Азиатските акции отбелязаха слабо начало на седмицата, след като инвеститорите продължиха да се опасяват от забавяне на американската икономика и съответните негативни последици за пазарите на Азия.

„Съединените щати все повече се приближават към рецесия, ако вече не са и там", коментират анализатори днес. „Неизвестността е голяма, а спекулантите ще продължат да продават акциите си през следващите седмици", продължава анализа.

Сравнителният индекс MSCI се понижи с 3% до 141.57 пункта в Токио тази нощ,, като така прекъсна тридневното му рали от 10%. Показателят остава с 10% по-слаб от началото на годината, а волатилността се е увеличила до рекордно ниво от октомври 1998 г.

Китайският индекс CSI 300 се понижава с 6.2% тази нощ, като това го нареди на първо място по загуби през последната седмица. Японският индекс Nikkei 225 е надолу с 3% до 13 215.80 пункта. Индексът на Хонк Конг (Hang Seng) изгуби 4.7%, последван от почти всички основни индекси в региона. Австралийският пазар днес е затворен заради официален празник.

Най-голямата публично търгувана японска банка Mitsubishi UFJ, успя да изгуби 5.1% от пазарната си капитализация, а конкурентът й Sumitomo Mitsui Financial Group се нареди на второ място с 5% загуба.

„Японската икономика изглежда, че ще последва американската и ще навлезе в рецесия", коментират японските експерти днес. В сряда американското правителство ще обяви доклада си за икономическото развитие през четвъртото тримесечие, за което се очаква да има ръст от 1.2%.