Според премиера Бойко Борисов България продължава да бъде най-атрактивната в данъчно отношение страна в ЕС.

„Изкушението да се повишат данъците винаги го е имало, но с много усилия в парламента успяхме да запазим плоския данък. Много внимателно следим плана „Юнкер". Аз не съм против да се дават пари за неща, които след това променят облика и улесняват живота на хората. Лошото е, че хората много бързо свикват с хубавото и го приемат за даденост", каза Борисов, който говори пред Американската търговска камара за приоритетите на българското правителство през 2015 година, цитиран от „Фокус".

„Изплатихме близо милиард на зърнопроизводителите. Все повече се радвам на синхрона на работата на министрите. Това ми дава оптимизъм, че правителството ще завърши мандата си. Надявам се да проведем местните избори в условията не само на предизборна борба, но да бъде и толерантна и нормална кампания. Най-важното е България да е стабилна, а това е възможно само със стабилно правителство", каза още Борисов.

По думите му последиците от „експеримента Орешарски" са изключително тежки за България. Според него при следващ подобен срив страната може и да няма никакъв ресурс да се справи. „Благодарен съм на ЕК, че седмица след идването на правителството всички фондове бяха размразени", добави той.

По думите му България вече е доказала, че е от най-стабилните евроатлантически партньори. „Само преди 10 дни Джон Кери на посещение ни върна на мястото ни. България беше изпаднала в тотална изолация. Взе се решение за 4 важни комисии в областта на сигурността, отбраната, енергетиката и културата", добави Борисов.

Шистов газ

Премиерът коментира за пореден път и темата за добива на шистов газ. „Сложихме мораториум, тъй като имаше информационна капания по телевизиите с една чешма, от която излиза огън. Винаги съм казвал на срещите си, че тази тема днес не се коментира, защото веднага ще бъде експлоатирана и използвана".

По думите му България е най-богатата в Европа на шистов газ. Борисов се надява „с това революционно развитие на технологиите да се намери технология, която да гарантира на природозащитниците и на нас самите безопасен добив на шистов газ". Според него именно добивът на шистов газ е помогнал на САЩ да излязат от кризата и да регистрират ръст на икономиката от 5%.