По подобие на държави като Франция и Германия, България ще влезе в съдебен спор с Европейската комисия по отношение достъпа до професията нотариус от страна на граждани на страни на ЕС и ЕИО (Норвегия, Лихтенщайн и Швейцария), съобщи Гергана Грънчарова на първото изнесено съвещание по европейски въпроси, провеждащо се край Варна.

От началото на 2007 г. срещу страната ни са започнати общо 103 процедури за нарушения в областта на синхронизиране на законодателството ни с европейските норми, предаде бг нес.

От тях приключени поради изпълнение на задълженията от страна на България са 72 случая. Към момента все още се проучват 31 случая, като в 14 от тях задължението е изпълнено и се очаква да се вземе решение за приключване на процедурата от Колежа на Комисарите на Европейската комисия.

От оставащите 17 случая, които все още се работят, 5 са свързани с разпоредби на данъчното законодателство, 4 са в областта на околната среда. Два са в областта на енергетиката и по един за биометричните данни, единния номер за спешни повиквания 112, ограниченията за откриване на аптеки у нас, в областта на ЖП транспорта и за патентни права.

Към 26 август тази година България е на престижното 5-то място от 27-те държави членки по процент на въведени в националното законодателство директиви на ЕС.