България ще става все по предпочитано място не само за бизнес, но и за туризъм и образование", смята Левон Хампарцумян, председател на АТБ и председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на Булбанк, банка от UniCredit Group.

Хампарцумян беше модератор на работната среща "България и Румъния: предизвикателства и възможности на членството в Европейския съюз" на международната конференция на Euromoney за Югоизточна Европа „Финанси и инвестиции".

В нея се включиха около 600 високопоставени държавници, дипломати и представители на бизнеса в региона.

Средно за 2006-2007 г. според анализаторите на UniCredit Group се очаква България да има най-висок показател за преки чуждестранни инвестиции към БВП от цяла ЦИЕ.

Този индикатор ще е 9.8% средно за тази и следващата година, като на второ място е Румъния с 6.5%.

Около 5.7% ръст на БВП за България и 7.2% ръст на БВП за Румъния очакват икономистите на UniCredit Group към края на 2006 г.

Според прогнозите на New Europe Research Network на групата двете страни ще приключат първата си година като нови членове на Европейския съюз с растеж на БВП съответно 6% и 5.7%

„България и Румъния постигнаха значително развитие в последните години, за което говорят стабилните макроикономически показатели. Но най-важно е, че България и Румъния не се състезават с миналото си, те се състезават с останалия свят", коментира Левон Хампарцумян, председател.

Данните показват, че в последните девет години ежегодно България има стабилните над 5% ръст на БВП. Отличници от новите страни членки като Естония, Латвия и Литва например обаче имат значително ускорен ръст на БВП в рамките на около 10% за 2005 г. Очаква се трите страни да приключат 2006 г. с реален ръст 10.6%, 10.8, 7.6%.