България получи поредния предупредителен сигнал: този път за това, че предстоящите удари на финансовата криза могат да засегнат най-голямата й гордост: стабилната макроикономическа рамка, пише „Дойче Веле".

България пак се оказа на последно място в поредната европейска класация. Този път обаче се даде предупредителен сигнал не за всеизвестните язви на политическата система, а за проблемите на българската икономика. А това във времената на бушуваща финансова криза не звучи никак безобидно, е коментарът на "Дойче Веле".

Публикуваният вчера доклад на Световния икономически форум, посветен на Лисабонската стратегия, постави България най-накрая на опашката сред 27-те от ЕС. Да припомним: с приетата през 2000-та година Лисабонска стратегия ЕС си постави за цел да направи икономиката си най-конкурента в света, развивайки единствения си неоспорим ресурс - знанието в целия му широк аспект от образование до ноу-хау.

Само по два показателя България е успяла да се оттласне от последното 27-мо място. Тя си е извоювала забележителната по преднина 22-ра позиция, що се отнася до условията за предприемачество и 25-та - по повод развитието на информационното общество. Сред останалите показатели, изхвърлили България на последно място от членуващите в ЕС страни, са: развитие на иновации, изследвания и технологии, постигане на устойчиво развитие, създаване на ефективно функциониращи финансови пазари

Има и още един по-горчив хап от последното 27-мо място: някои от кандидатстващите за членство в ЕС държави като Хърватия, Турция и Македония имат по-добри показатели от България.

Макар и косвено, на София й се дава да разбере, че е застрашена най-голямата й и може би единствена засега гордост пред Брюксел: стабилната макроикономическа рамка. Изводът: държавната администрация трябва да направи всичко възможно, за да гарантира запазването й.

Анализатори препоръчват създаването на консервативен бюджет с достатъчно спасителни пояси, които да улавят удавниците на финансовата криза. Е, големият излишък от тазгодишния бюджет стана отчасти жертва на доста популистки сметки. Въпросът е, дали това ще се случи с бюджета за догодина.

Неговият малшанс е, че той ще се обсъжда в атмосфера на доста обтегнати отношения вътре в коалиционните партии и между тях. И най-вече: в предсрочно започнала предизборна кампания, в която ударите под кръста ще избият задължително все някога в евтин популизъм. Така, за съжаление, пак опираме до политическите язви на България, които засега се лекуват по традиционния начин - с мастика на гладно. А това, знаем, не води до бистра и трезва мисъл, заключава авторката на статията Маринела Липчева. .

Още като стана министър, Пламен Орешарски заяви, че ще води консервативна политика. От години обаче в бюджета се залага по-ниски нива на инфлация, които по-късно през годината се коригират. Друг рекорд на страната - ние сме сред страните с най-висока инфлация в ЕС. В същото време заплатите у нас са най-ниски от целия Европейски съюз.

Цената на труда на час в България е средно 2,10 евро на час, изчислили са европейските статистици. В Дания на час се плаща по 35 евро, в Швеция - 33,40 евро, в Белгия - 33,10 евро. Време е вече добрите рекорди да не са само в спорта.