В България делът на хората, които инвестират в допълнителна пенсия е по-нисък от средното ниво на ЦИЕ (20%).

Това показват резултатите от наскоро проведено пазарно проучване в ЦИЕ от Fessel&GfK, SMG_KRC, RmPLUS, TNS MODUS по поръчка на Банк Аустрия Кредитанщалт (BA-CA), член на UniCredit Group.

Само 10% от българите ползват продукт, който да осигури допълнителен доход, освен държавната пенсия, на старини.

Най-активни в страната по отношение на инвестирането в допълнителен доход за пенсия са хората между 30 и 39 годишна възраст. Почти 60% от тази възрастова група вече са започнали да спестяват за пенсионирането си или са започнали да мислят в тази посока.

Хората под 29 годишна възраст се намират в другата крайност: мнозинството от тях, които са около 70%, все още не са помислили за подобни инвестиции.

"Любопитно е, че тази млада възрастова група е най-неориентираната относно финансовата си ситуация след пенсиониране. Един от четири души под 29 години няма представа дали държавната пенсия ще му/и бъде достатъчна, за да преживява. От друга страна това е възрастовата група, която е най-малко активна по отношение на осигуряване на бъдещето си," казва Мартин Майер, експерт по пазарни проучвания за ЦИЕ към BA-CA.

В България средният спестовен потенциал е най-нисък сред страните членки на ЦИЕ - 15.9 евро на месец.

"След предстоящото разширяване на ЕС се очаква Румъния и България да наваксат бързо. Като цяло увеличението на доходите и натрупването на богатство в тези страни ще даде резултат в по-големи спестявания", казва Мартин Майер.