Точно в 00:00 ч. на 1 януари 2007 г. България официално стана член на Европейския съюз. Хиляди граждани посрещнаха заедно Новата 2007-а година на столичния площад „Александър Батенберг" в присъствието на министър-председателя Сергей Станишев, членове на правителството и много чуждестранни гости.

Сред тях бяха председателят на Европейския парламент Жозеп Борел, еврокомисарят по разширяването Оли Рен, министърът на външните работи на ротационния председател на ЕС Германия Франк-Валтер Щайнмайер, докладчикът за България в ЕП Джефри Ван Орден, представители на дипломатическия корпус.

Под тържествените звуци на националния ни химн малко след полунощ в центъра на столицата започна и грандиозно светлинно шоу. То бе поверено на един от най-престижните специалисти по пироефекти в света Герт Хоф.

В началото на тържеството, посветено на присъединяването ни към ЕС, бе излъчено поздравлението на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу към българите. Това голямо историческо постижение стана възможно само благодарение на усилията на българския народ, каза в обръщението си Жозе Барозу.

Усилията ви, подчерта той, показват привързаност към европейското семейство и нашите общи ценности. Те бяха важни, не само за да се удовлетворят институциите в Брюксел, а и заради собствените интереси на България, за да се укрепи демокрацията, да се модернизира страната, юридическата й система да стане по-независима и по-справедлива, изтъкна той. По-важна е обаче идеята за солидарност. ЕС наистина показва солидарност с България чрез подкрепата си по линия на структурните и на земеделските фондове.

Тази солидарност ще ви позволи постепенно да постигнете жизнените стандарти в ЕС, увери българите Жозе Барозу.

Като приветстваме двете нови страни в нашето семейство, ние знаем, че нашата култура и нашето историческо наследство ще се обогатят, че взаимните ни връзки и нашите икономики ще бъдат усилени. Накратко, присъединяването на България и Румъния ще направи нашия съюз по-силен, обобщи Жозе Барозу. С „Добре дошли" в Европейския съюз на български език завърши приветствието на председателя на Еврокомисията към България.

Премиерът Сергей Станишев символично положи контурите на България върху картата на Европа. Честито присъединяване на България към ЕС! Днес се сбъдна една мечта. Мечта на поколения българи, които винаги са искали да живеят заедно с европейските свободни и демократични народи, в мир и благоденствие, обърна се премиерът към хилядите граждани. Ние показахме през тези 15 години, че когато сме заедно, можем да сбъдваме мечтите си, и доказахме на европейците и на нас самите, че умеем, когато сме сплотени, когато се трудим, когато сме упорити.

Сега имаме всички основания да се гордеем с нашето минало, с нашата култура, с нашата азбука и с това, което България носи в ЕС. Ние носим нашата способност бързо да се развиваме, да се адаптираме към промените и да показваме, че българите могат, допълни премиерът Сергей Станишев в обръщението си. Убеден съм, че в ЕС ще бъдем по-успешни и ще се обединим в името на нашите общи цели, каза още той.

Вчера на 1 януари 2007 г. в присъствието на председателя на Народното събрание Георги Пирински, президента Георги Първанов и премиера Сергей Станишев тържествено бяха издигнати знамената на България и на Европейския съюз пред Паметника на Незнайния войн в столицата.

По-късно, от 18.00 ч., под патронажа на министър-председателя Сергей Станишев в зала І на НДК се проведе тържественият Новогодишен концерт под надслов "България поздравява Европа". Под диригентството на Емил Табаков Фестивалният симфоничен оркестър изпълни по една творба от всяка страна-членка на ЕС. За новоприетите България и Румъния звуча "Хоро стакато" от Динику - Владигеров.