„Банки започнаха да вдигат лихвите по заемите", научаваме от „Сега"

Първа инвестиционна банка вчера официално обяви, че вдига лихвите по заемите заради новите рестрикции на БНБ, които влизат в сила идния месец. От ПИБ не уточниха какво ще е поскъпването и дали то се отнася за всички кредити. Според изпълнителния директор Матьо Матеев вдигането на минималните задължителни резерви е навременна мярка на БНБ, която ще охлади кредитната експанзия.
"Няма да качваме лихвите по кредитите поне до края на годината", казаха от Юнионбанк. От Корпоративна банка съобщиха, че лихвата им по принцип не е фиксирана и се договаря индивидуално, но нямат намерение за извънредно повишение дори на таксите.

"Засега няма да променяме тарифите си и няма да наливаме във воденицата на агресивните банки", коментира и шефът на Централна кооперативна банка Виктор Мечкаров. Според него мерките на БНБ няма да дадат желания ефект и свръхкредитирането няма да се преодолее толкова лесно. Задържането на цените на заемите няма да намали толкова чувствително печалбата ни, каза Мечкаров. Според него трябва драстично да се вдигнат задължителните резерви специално по отношение на ресурса от чужбина. От Експресбанк казаха само, че ако настъпят корекции, ще информират медиите своевременно.

Най-големите банки засега мълчат за намеренията си. От ОББ и Райфайзенбанк вчера не успяха да дадат официален отговор ще променят ли лихвите и таксите от 1 септември или не. Изпълнителният директор на Пощенска банка Асен Ягодин пък обеща днес да даде повече информация дали за пореден път банката ще поеме увеличената цена на ресурса, или една малка част ще се прехвърли и към клиентите. Шефът на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян каза само, че това е въпрос на търговска политика и не може да се генерализира.

"Булгартабак" на тезгяха след вота, пише „Стандарт"

"Булгартабак" е на път да се превърне отново в ябълка на раздора за управляващата коалиция веднага щом минат изборите. Горещата тема отново бе извадена на дневен ред вчера. Холдингът трябва да бъде продаден през борсата, обяви депутатът от НДСВ и бивш финансов министър Милен Велчев.
Според него нищо не може да попречи раздържавяването на цигарената компания да стане след местния вот наесен.

Преди това политическата обстановка не е благоприятна за сделка, коментира той. За да се осъществи приватизация на отделните фабрики през борсата, Народното събрание трябва да промени стратегията за продажба на холдинга.
При варианта за продажба на конкурс, но на отделните фабрики, вероятно също ще се променя стратегията.

Само преди няколко месеца предложението на Румен Овчаров за бърза продажба на цигарените фабрики през борсата бе отхвърлено от Министерския съвет. Позицията на министрите от ДПС тогава беше, че холдингът не бива да попадне в ръцете на офшорни фирми.Това обаче не може да се избегне при наддаване на борсата. Точно така стана с приватизацията на "Пловдив Юрий Гагарин БТ". То беше купено от родно ООД, което пък се държи на 100% от офшорка от Кипър.

От ДПС са за приватизация на "Булгартабак", но при конкурс с предварителна квалификация, за да не се допусне офшорка.

"Цариградско шосе" е асфалтирано некачествено", съобщава „Дневник"

Проверката, която лабораторията към фонд "Републиканска пътна инфраструктура" направи на преасфалтирания участък от бул. "Цариградско шосе", потвърди наличието на неравности, съобщиха в понеделник от столичната община. От бабуни по асфалта се оплакаха шофьори веднага след приключването на ремонта, а общината поръча проверка на новата настилка.

Тя показва, че настилката не отговаря на един от четирите задължителни критерия - надлъжна равност. Експертите са открили неравности на 14 места в двете ленти на трасето от бул. "П. К. Яворов" до Орлов мост. По преасфалтирания участък от Ректората на Софийския университет до моста и кръстовището нямало проблеми.

Фирмата - изпълнител на ремонта - "Пътища и съоръжения" ЕАД ще извърши за своя сметка преасфалтирането на участъка, обявиха от дружеството. Компанията обещава до месец да направи пълно геодезическо заснемане на участъка с неравностите и след като бъдат установени с точност проблемните места, ще бъдат преасфалтирани.

Специалисти от Националната лаборатория по пътища и мостове смятат, че трябва да се изчака още месец преди да се преасфалтира, защото може да се получи естествено слягане на платното. Ако се стигне до повторен ремонт, той ще бъде извършен през нощта или в почивни дни, обещаха от общината.

След като се получиха първите сигнали за неравности, кметът Бойко Борисов коментира, че въпреки че машината, с която беше направен ремонтът, е австрийска, работниците са българи. Зам.-кметът по транспорта Велизар Стоилов обясни, че вероятната причина е голямата близост на ревизионните шахти по шосето и това е пречело на шофьора на машината да следи за прецизната нивелация на асфалта при полагането му.

Друга причина според него са високите температури, при които се извършваше преасфалтирането, и кратките срокове, които бяха поставени заради важността на шосето. Изпълнителят ще получи парите за извършения ремонт - 1.5 млн. лв., след като отстрани неравностите, уточни вчера Стоилов.

По ремонтирания преди около две години участък на бул. "Сливница" от бул. "Константин Величков" до ул. "Димитър Петков" също има много неравности, но те още не са се слегнали, нито са отстранени.

Кметът Бойко Борисов е изнесъл вч понеделник доклад в Австрия за развитието на водния сектор и управлението на отпадъците в рамките на форум за добрите практики в Европейския съюз. Борисов е признал, че водоснабдяването и управлението на отпадъците са двата основни проблема на столичната община и тя ще търси техническа и финансова подкрепа от ЕС за решаването им. Кметът е описал как се е справил с кризата с отпадъците.

„Очакват се фалити на малките фурни", разкрива „Новинар"

Очакват се масови фалити на малки фурни до края на годината. Това прогнозира Георги Балев, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите. Причината хлебопекарните да затворят врати била поскъпването на горивата и повишената цена на зърното.

Според Балев цената на хляба до края на годината ще остане 1 лев за 700 грама, както досега. Заради това, че хлябът няма да поскъпва, а хлебарите не могат да покрият разходите си по производството, ще фалират.
Цената от 1 лев за 700 г хляб е много приемлива и покрива разходите за производството на хляб, дори за малките хлебопроизводители, коментира пред "Новинар" Георги Попов, председател на Асоциацията на хлебопроизводителите. Следващото поскъпване на самуна ще е с 20-30 стотинки през октомври, като до края на годината цената му трябва да достигне прогнозираните 1,60 лв. за килограм, допълни Попов.

В София в момента хлябът върви средно по 75 ст. за брой, а след два месеца той ще се продава най-малко за 1 лев, ако брашното се задържи на сегашната си цена от 740 лева за тон без ДДС. Според него до две години броят на хлебопекарните ще се редуцира наполовина и ще достигне 1500 фурни заради изискванията на ЕС да въвеждат системата за хигиена и качество на храните НАССР. В момента в България има около 3000 хлебопроизводители.

Липсата на фураж и високата му цена ще нанесе тежък удар и върху животновъдството, прогнозираха производители. По думите им през тази година пшеницата е с високо качество, но е малко и няма да достигне за храна на животните.

„Учителите взимат 109 лв. премия за 15 септември", научаваме от „Сега"

По 109 лв. ще получат допълнително учителите за началото на новата учебна година. Парите са осигурени в бюджета и преподавателите ще ги получат в дните преди 15 септември. От администрациите на училищата ще получат по 75 лв., а помощният персонал ще вземе по 55 лв. Сумите ще бъдат начислени към заплатите за август, а реално чистото допълнително възнаграждение ще е около 75 лв.
От няколко години преподавателите получават една допълнителна заплата, разделена на три транша през годината - за 24 май, за 15 септември и за Коледа.
Въпреки допълнителното възнаграждение учителите продължават да се готвят за протести с искане за 100% ръст на заплатите до януари. В началото на следващата седмица всички училища ще проведат събрания, на които се очаква да се вземат решения за стачка. На 5 септември са преговорите на трите учителски профсъюза с МОН.

ЗАБАВЯНЕ
Преподавателите все още не са получили 10-процентното увеличение на възнагражденията си, което влезе в сила от 1 юли. Министрите на финансите и на образованието още не са сложили подписите си под Наредба №14, която регламентира учителските заплати. Именно това бави изплащането на възнагражденията, които учителите ще вземат накуп за изминалите месеци най-рано със септемврийските заплати. При увеличението на заплатите миналата година преподавателите чакаха повече от 4 месеца министрите Пламен Орешарски и Даниел Вълчев да намерят време да подпишат наредбата, припомнят учители.

„Инвестициите на "Миролио" у нас надхвърлиха 400 млн. лв.", научаваме от „Монитор"

Инвестициите на "Миролио" в България надхвърлиха 400 млн. лева след като италианската компания откри петата си текстилна фабрика. Над 73,7 млн. лв. е инвестицията във фабриката за предене и багрене в Ямбол. Тя е част от мащабен проект за изграждането на голям център за предене и производство на вълнени платове. В продължение на две години Едуардо Миролио преустройва халетата на бившия машиностроителен завод "Сила" в Ямбол в съвременно текстилно производство.

Новата фабрика е и една от най-големите в Европа. Предачницата е разположена върху площ от 30 000 кв. м. с три основни цеха ­ за предене на вълна, за предене на памучни или акрилни влакна и за усукване на прежда.

Багрилницата е разположена върху площ от 25 000 кв. м. и е оборудвана със съвременни машини за оцветяване на прежда ­ на бобини и гранки. Производственият капацитет на багрилницата е до 25 т дневно. Фабриката разполага и със склад с вместимост над 5000 тона готова за продажба прежда. Тя има изградена и пречиствателна станция за отпадните технологични води, изградена от "Е. Миролио", за да бъдат изпълнени всички изисквания за опазване на околната среда и водите.
Новото производство разкрива много работни места, които в близките месеци ще достигнат 600 души. Очакваните продажби на новата фабрика са за около 20 млн. евро.

„Две чужди банки продали акции от БТК", пише „Сега"

Две чуждестранни банки са сред акционерите на БТК, които са продали своите книжа на американската AIG, притежаваща вече 90% от телекома. Притежаваната от исландския милиардер Тор Бьорголфсон Landsbanki Luxembourg S.A. е продала 15.74% и е запазила 2.79%. Британската Barclays е изтъргувала 9.26%. Това показват данните от бюлетина на Централния депозитар.

В петък Комисията за финансов надзор обяви, че разследва как така Тор Бьорголфсон е продал 90% от БТК, след като по документи притежава само 30% от акциите и дали не е престъпил закона. Според българското законодателство който купи над 50% от капитала на публично дружество е длъжен да отправи търгово предложение към останалите акционери, за да купи техните акции по т.нар. "справедлива цена".
Според данните на депозитара сега това задължение се пада на AIG, която трябва да закупи акциите на "Джулиус Беър Инвестмънт Мениджмънт ЛЛС" - фирма от САЩ, която на 9 август е придобила 5.36% от капитала на БТК. В ръцете на по-дребни акционери са други 1.85% от капитала на БТК или дори по-малко, като се има предвид, че Landsbanki Luxembourg все още притежава 2.79% от БТК.

Чрез дружеството си "Новатор" исландският милиардер Тор Бьорголфсон бе притежател на опцията за 65% от акциите на БТК, собственост на австрийското дружество "Вива Венчърс". Този пакет бе купен от американската AIG на 17 август за 2 млрд. лева. Другите около 25% от телекома бяха прехвърлени в друга сделка за 772 млн. лева.

„Лавина от заявки в Патентното ведомство", е едно от заглавията в „Дума"

Лавинообразно нараства броят на подадените заявки в Патентното ведомство. Само за миналата година те са над 10 000, коментира пред агенция "Фокус" Мариана Цвяткова, директор на дирекция "Правно осигуряване и спорове" в Патентното ведомство. Миналата седмица правителството прие промени в Наредбата за оформяне, подаване и експертиза на заявки за регистрация на марки и географски означения. Според Цвяткова промяната ще доведе до облекчения за бизнеса при регистрацията на марки, защото се въвежда ускорена експертиза. Едновременно с това Цвяткова припомни, че във ведомството работят едва 40 служители.
С новите промени в наредбата се ускорява процедурата по регистрация на марката и тя се прави в 6-месечен срок, ако има подадена заявка за международна регистрация. Това се извършва по молба на заявителя. Възможно е българската фирма да няма интерес за регистрация в чужбина, но да има бизнес интереси в България, които също налагат ускоряването на регистрацията. Тогава отново е необходимо да се подаде молба за ускоряване на процедурата", пояснява експертът.
Цвяткова подчерта, че при подаването на заявки за регистриране на марки се прави проучване дали няма заявени по-ранни права. До 1 януари т.г. проучването се правеше в националните ни фондове и фондовете по Мадридската спогодба. Сега ще се вземат предвид и марките на общността. Затова българският предприемач трябва да съобрази с тези марки своята дейност, каза още Мариана Цвяткова.

„У нас само панелките може да поевтинеят", съобщава „Сега"

Пазарът на имоти в България засега не е застрашен от прегряване, смятат български специалисти. "Доходите у нас се увеличават, нарастват платежоспособното търсене и броят на покупките на имоти с ипотечни кредити. Част от хората от средната и над средната класа сменят жилищата си с по-големи и по-качествени имоти. В същото време не спират и миграционните процеси към столицата, което също оказва влияние върху търсенето на имоти", коментира пред "Сега" президентът на Международната федерация за недвижими имоти-България (FIABCI) Валентин Съйков. Според Съйков и негови колеги от бранша за пренасищане в жилищния сектор може да се говори само когато става въпрос за труднопродаваеми апартаменти - най-вече стари панелни жилища, ЕПК или имоти в районите с лоша инфраструктура.

„Прогнозират повторно поскъпване на олиото", алармира „Новинар"

3,50 лева ще струва бутилка олио, произведена от новата реколта слънчоглед, който се изкупува в момента за около 620 лева за тон и е с 39 % масленост. Това каза Димитър Чилов, изпълнителен директор на старозагорската фирма "Бисер олива".
Производителите настояват за 800 лева изкупна цена за тон от маслодайната култура, но преработвателите не отстъпват от ниската цена заради ниското качество на суровината. Поскъпването на олиото е вече факт и няма да има повторно увеличение на цената му, каза за "Новинар" Видьо Видев, председател на Съюза на производителите на растителни масла и продукти. Според него, ако слънчогледът достигне 800 лева за тон, преработвателите ще внасят сурово олио и цената на готовия маслен продукт в търговската мрежа няма да надвиши 2,60 лева за бутилка.

„Незаконни кариери даватнад 30% от строителните материали", пише „Стандарт"

Незаконни кариери даватнад 30% от строителните материали. Това съобщи в Перник председателят на миньорската федерация към КНСБ Пенчо Токмакчиев. Синдикалният лидер се позова на изследване на Българската минно-геоложка камара. Причината за незаконния добив според камарата е недобрата практика на МОСВ и МРРБ, където с години отлежавали заявления за проучване. Добивът на пясък, чакъл, трошен камък и декоративни скали е много динамичен благодарение на строителния бум и реализацията на инфраструктурни обекти. Наред с няколко големи фирми в бранша работят над 380 по-малки дружества и еднолични търговци, малки и средни предприятия.