Нерис Пинеда никога няма да спечели и цент от продаваните от нея банани на кварталния пазар в град Урачиче Венецуела, но изглежда това й харесва, коментира днес Ройтерс.

Пазарът на който продава г-жа Пинеда е експериментален проект на президента Чавес, който се опитва да наложи бартерната търговия, като част от социалната си програма - равенство за всички. Припомняме, че утре ще се проведе референдум във Венецуела, на който ще се реши дали да бъде направена промяна на конституцията на страната, като там бъде записан новия политически курс ориентиран към социализъм.

Продавачката на банани разменя стоката си за всичко, от услуги (подстригване, водопроводни услуги) до калъфи за мобилни телефони. „Бартерната търговия не е просто размяна на определени стоки, тя е по-скоро обмяна на ценности, на солидарност и любов", коментира 52-годишната жена. „Идеята е да се интегрираме по-лесно в обществото, където всички да имаме еднакви възможности", продължава тя.

Идеята да се въведе бартерната размяна е последното оръжие на антиамерикански настроения венецуелски лидер Уго Чавес, да превърне страната във втора Куба. Чавес се бори против всички норми налагани от капитализма, обществен строй който е на път да унищожи света. Икономистите от САЩ и Европа определят новата ексцентрична идея на Чавес като силно популистка и осъществима единствено при сегашната висока цена на петрола.

В столицата на Венецуела Каракас, скъпото уиски и американските Hummer джипове са често срещани и употребявани най-вече от новата олигархия близка до държавните петролни компании. От другата страна стоят обикновените хора, които в последно време изпитват все по-силно недостига на елементарни хранителни стоки като мляко и яйца в магазинната мрежа, заради държавния контрол на цените.

Чавес ще се опита да ускори „изкореняването" на капитализма от Венецуела утре, когато народа ще гласува дали да продължи развитието си в условията на „Боливарски социализъм" или не. Промените, които президентът иска да направи са:

  1. Неограничен брой президентски мандата в страната. Чавес не веднъж е казвал, че ако Господ му позволи, може да управлява Венецуела до 2050 г. (тогава той ще е на 95 години).
  2. Отмяна автономията на централната банка.
  3. Реорганизиране на административните области в страната.
  4. Работният ден да се намали от 8 на 6 часа.
  5. Минималната възраст за гласуване да се свали от 18 на 16 години.
  6. Безплатно образование и лекарска помощ за всички.

Армията на Венецуела вече използва новото мото на Чавес - „Социализъм или смърт", а петролните компании дават всичките си пари от фонд „модернизация и проучване", за социални програми. Президентът обещава да ограничи рекламата в страната, да национализира дребния и среден бизнес, както и да създаде „бартерни пазари", за да изкорени финансовите спекулации и прекомерното забогатяване.

Всичко това може да ви изглежда като анахронизъм, но в страната си Чавес има много последователи. Повечето търговци на бартерния пазар в град Урачиче, всъщност използват алтернативна на националната валута, която се нарича Мария Лионца. Експерименталният пазар наброява около 100 търговци, които работят с клиенти веднъж на две седмици. Забелязва се все по-голям интерес към тържището, на което хората харчат ръчно ламинираните си пари (лионци).

Според лидерите в страната, тези пари са напълно социалистически, тъй като не могат да се натрупват и да се използват за финансови манипулации. „Ние наричаме себе си „про-суматори", тъй като този термин обединява нашата същност на производители и консуматори в едно. Капиталистическата система ни разделяше на две, а социализма ни обединява", коментира Пабло Маяйо, който е един от учредителите на пазара.

Политическите анализатори коментират, че Чавес ще трябва да разчита на масирана държавна подкрепа за спечелване на вота утре. Въпреки, че той е сляпо подкрепян от бедното население в страната, по-умерените му привърженици започнаха да се притесняват от прекалено радикалните му идеи, като това да отнеме правото на частна собственост.

Социологическите проучвания в момента показват абсолютно равенство за утрешния референдум, който ще се реши от изборната активност. Този вот е най-тежкият до момента в 8-годишната политическа кариера на Чавес.

Критиците на бартерната търговска система обясняват нейната непригодност с това, че в момента Венецуела разполага с ужасно много пари, които не изразходва целесъобразно. „Бартерната търговия изглежда справедлива, но е лишена от логика", коментира един от президентските опоненти.