"Бербо сваля цени в Гърция", пише в. "Стандарт"
37% намаление дават комшиите на българи заради звездата на ПАОК
Бербо сваля цени в Гърция. До 37% отстъпка от цената дават комшиите в мига, в който разберат, че купувачът срещу тях е българин. Това разказаха за "Стандарт" наши сънародници, върнали се вчера от командировка в Солун. "Българин? О, Бербатов е най-великият футболист", възкликвали продавачите в големите магазини и тутакси правели огромни бонуси. В момента в Солун зареждат зимните колекции. Намаленията за разпродажба на летните вървят между 20 и 25 на сто. Заради еуфорията по Бербатов обаче за българи отстъпките с лекота стават двойни.
Прочети още от в. "Стандарт"

"50% от временно наетите с бюджетни пари пак стават безработни" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Парите от държавния бюджет за създаване на временна заетост се харчат неефективно. Половината от хората, участвали в държавни програми и мерки, не успяват да си намерят работа след приключването им. Програмите и мерките са по-ефективни при младежите, а най-неефективни са за хората над 50 години.

Това показва първата официална оценка на субсидираната заетост, направена по поръчка на социалното министерство. Представителното проучване е правено сред безработни и работодатели, които са участвали в субсидирана заетост. В последните години държавата заделя годишно около 73 млн. лв. по националния план за заетостта. Между 2003 и 2011 г. бюджетът е похарчил 1.461 млрд. лв. за осигуряване на работни места и за повишаване на заетостта в страната със средно 2.3% за деветте години. Това означава, че работещите са се увеличили с малко над 52 хил. за периода. За сравнение - само през 2011 г. по националния план са обхванати около 45 хил. души.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Малките компании ще могат да теглят по-лесно заеми за 200 млн. лв.", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
По-лесни и по-евтини заеми за 200 млн. лв. ще могат да получат близо 1000 малки и средни компании през следващите три години. Това ще стане по линия на партньорство, сключено между СИБанк и Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ). То е в рамките на програмата COSME, която е част от плана "Юнкер" за стимулиране на икономическия растеж в страните - членки на Европейския съюз. Механизмът предоставя гаранции, които ще снижат изискваното от компаниите обезпечение. Оттам повече предприятия ще имат достъп до финансиране, а от СИБанк обявиха и че лихвите ще са по-ниски, без да уточняват с колко, защото размерът им ще зависи от конкретната компания и проект.

Новината е добра на фона на замръзналото кредитиране. За него най-честото обяснение е липсата на апетит сред фирмите и ограничаването на риска при банките. Сега поне отпускането на финансиране за 1000 дружества е в плана на една банка.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Шефовете със 76% по-високи доходи", четем във в. "Стандарт"
Свободното време и дрехите отличават хората с по-висок професионален статус. Обикновените работници хапват повече от началниците си
Доходите на семействата, в които поне един от съпрузите заема ръководна длъжност, са със 76% по-високи, от тези на домакинствата, в които всички са обикновени работници. Годишните доходи на човек за 2014 г. са средно 4813 лв., сочат данните на Националния статистически институт. Но ако главата на домакинството е на ръководен пост, като например мениджър или старши служител във фирма, средният годишен доход на човек от семейството скача на 8427 лв., което прави по 702 лв. на месец. Ако главата на домакинството е обикновен работник, средният доход на човек от семейството за година е само 4783 лв., което прави по близо 400 лв. на месец. Сумата е доста малка на фона на средната заплата за страната за юни от 868 лв. Но причината за това е, че всички получени в семейството заплати, пенсии и други доходи се разделят между членовете на домакинството. Така дори един човек да е мениджър и да има висока заплата, ако в домакинството има безработен, деца или пенсионер, средният доход на човек пада значително. Ако главата на семейството е специалист в своята област, т.е. изпълнява специфични и отговорни задачи, но не е на ръководна длъжност, то средният доход на човек от домакинството е 7328 лв. за година, или по 610 лв. на месец.
Прочети още от в. "Стандарт"

„Влади Горанов: Още 52 милиона за съдебната власт?! Моля, откажете се", четем на първа страница на в. „24 часа"
На 17 септември ВСС тихо гласува скок на заплатите от 1 ноември 2015 г. Финансовият министър с писмо от петък любезно, но хладно отказа.
Висшият съдебен съвет без много шум гласувал на 17 септември скок на максималните заплати на съдии, прокурори, следователи и съдебни служители от 1 ноември 2015 г. Според цифрите Темида очаква от бюджета за тази година още 6-7 млн. лв., а за следващата - 45,1 млн. лв. допълнително, за да бъде гарантиран скокът на заплатите.
Прочети още от в. „24 часа"

"„Гражданската" скача с 15 лв." четем на първа страница във в. "Монитор"
„Гражданската отговорност" ще поскъпне с 10-15 лв. след приемането на промените в застрахователния кодекс, прогнозират от бранша. Това прави с между 5 и 8 на сто в сравнение с това, което в момента се плаща по задължителната автополица. Сега средната цена на застраховката е около 180 лв.
Не липсват обаче и прогнози за 30% ръст на цената на задължителната полица. От компаниите правят сравнение, че сега у нас тя е под 100 евро, докато в развитите европейски държави като Германия и Франция цената се движи между 300 и 500 евро. В същото време според тях се покриват едни и същи лимити.
„Конкуренцията е много силна - много колеги казват да трябва да се увеличи, но в края на краищата след като клиентът сравнява цените на пазара, цените не се увеличават толкова силно колкото искаме", коментира Пламен Ялъмов, представител на застрахователна компания.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Строителството на новия лъч на метрото започва през пролетта", пише в. "Капитал Daily"
Строителството на третия метродиаметър, който ще свързва кварталите "Горна баня" и "Левски", ще започне през пролетта. Договорите за четирите позиции от обявения от "Метрополитен" търг за изграждането на централната част на линията вече са подписани, като трябва да се извършат някои довършителни работи по регулационните планове. Това съобщи главният архитект на София Петър Диков в презентация по време на Осмата национална конференция по пътища с международно участие, която се проведе миналата седмица в Несебър.

В петък от публичната "Трейс груп холд" също обявиха в съобщение до Българската фондова борса (БФБ), че на 28 септември са подписали договора за изпълнение на единия от участъците на новия метродиаметър, който ще се строи с финансиране от програма "Транспорт" 2014 - 2020 и местно съфинансиране. За момента сключването на договорите не е отразено на интернет страниците на Агенцията по обществени поръчки и на възложителя "Метрополитен".
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Още шамари за новите пазари", пише в. "Сега"
Не само политическите лидери на съвременния свят страдат от тежък дефицит на умения да се справят с отговорностите си. Същите симптоми показват и лидерите на световните финанси - от шефове на централните банки и регулатори на финансовите пазари, през най-скъпоплатените директори на банкови империи, чак до президентите на корпорации гиганти (като "Фолксваген"). Само с остър недостиг на мисъл и силни пристъпи на страх можем да си обясним защо в края на седмата и в навечерието на осмата поред година на новата Велика депресия през цялата последна седмица почти всички пазарни индикатори бяха оцветени в червения цвят на загубата. А когато практически всички, десетките хиляди акции, облигации, индекси, фондове и другите търгувани на борсата книжа, само губят, диагнозата е една: безизходица. Дори ако продадеш книжата, които държиш, няма какво да купиш, няма къде да избягаш от загубата.
Няма вече "сигурни пристанища", каквито бяха държавните ценни книжа на свръхдържавите и депозитите в банките гиганти.
Прочети още от в. "Сега"

"Българи гонят пари на Рокфелер"
, четем във в. "Монитор"
Българи от Велико Търново, Свищов и Белене започват люта съдебна битка за част от несметното богатство на американския милиардер Рокфелер. Това стана ясно, след като гражданският съд в Торонто прие за основателен иска на 32-ма българи, косвени наследници на един от най-богатите хора в света. Общият размер на иска, за който претендират нашенците, е 2,5 млрд. долара, пише в. "Борба".
В началото на миналия век свищовлията Иван Чорбаджийозов, тръгнал да си търси късмета по широкия свят. С параход той стигнал до Америка и започнал работа в една от златните мини в щата Милуоки. Там се жени за Жаклин Кларк, племенница на самия Рокфелер, която няколко години по-късно обаче умира при падане от кон по време на езда.
Прочети още от статията на в. "Монитор"