Да се избегне оскъпяването и без комисиони за консултанти за строежа на хидрокаскадата „Горна Арда", настоява премиерът Борисов пред шефа на Националната енергийна компания Красимир Първанов, съобщава bTV.

В българското посолство във Виена снощи, 19 юли, Националната електрическа компания и австрийската компания EVN подписаха акционерно споразумение за изграждане на каскадата „Горна Арда".

EVN вече са мажоритарен собственик на компанията и планират първа копка за след две години. Целта на австрийците е проектът да стане по-ефективен и по-евтин, като цената му падне от 500 на 400 милиона евро.

„И да не се взимат комисионни. Да предупредя! Аз сега близо 30 минути обясних и на президента на Австрия господин Фишер именно защо се е стигнало така до „Цанков камък" и когато му обясних, че България за подобни проекти, между другото и за „Горна Арда", досега мандатоносителят е взел над 1 милион евро - как биха реагирали в Австрия, ако направят подобно нещо. Той каза - това би било грандиозен скандал. Дори не могат да го осмислят", коментира премиерът.

„Не бих нарекъл „атаки" думите на премиера по адрес на компанията ни в България. От EVN искаме да докажем, че сме добър инвеститор - както в електроразпределението, така и в този хидроенергиен проект", заяви Бурхард Хофер, изп.-директор на EVN.

Припомняме, вчера стана ясно, че първата копка на каскадата "Горна Арда" ще бъде през 2012-а година. Това заяви новия мажоритарен собственик на проекта - австрийската компания EVN.

Във Виена, в присъствието на българския премиер Бойко Борисов, EVN и НЕК подписаха акционерното споразумение за изграждането на каскадата, която ще осигури енергия за половин милион души.

Премиерът Борисов заяви, че проектът ще бъде изгоден и по-евтин от предишния вариант, в който инвеститор беше турският холдинг "Джейлан". Конкретният бюджет ще е ясен до края на годината.