Паричният съвет се превърна в основа, върху която бе изградена икономическата политика на три последователни български правителства, като страната ни бе трансформирана от състояние на дълбока политическа, икономическа и финансова криза в устойчиво развиваща се страна, чиято икономика се характеризира с последователност, прозрачност и предсказуемост.

Това заявиха от БНБ по случай 10 г. от въвеждането на паричния съвет в България.

Разумната икономическа политика водена съгласно действията на паричния съвет възвърна доверието на населението и чуждестранните инвеститори в българската икономика, в банковата система и в националната ни валута, подчертаха още от националната ни банка.

По техни думи Паричният съвет е доказал своята жизнеспособност и устойчивост в период, в който световната икономика е преминала през множество сътресения.

С него българската икономика устоя на предизвикателствата на руската и азиатската финансови кризи, кризата в Косово, забавянето на глобалния икономически растеж през 2001 г. в следствие на терористичните атаки в САЩ и спада на цените на акциите на технологичните компании, войната в Ирак и безпрецедентното нарастване на цените на енергийните ресурси и глобалните дисбаланси в последните години, обобщиха още от БНБ.

България ще продължи да следва своя ясен политически ангажимент - да запази избрания режим на паричен съвет до членството на страната в еврозоната, и да провежда последователна икономическа политика, подчинена на изпълнението на този политически ангажимент, казаха още от банката.

Опитът от последните десет години показва, че паричният съвет е оптималният паричен и валутен режим за малка страна с отворена икономика, която е в период на бързо развитие и пълноценно интегриране в европейската икономика, уточниха експертите.

Макроикономическата стабилност и предвидимата среда за бизнес, която този режим създаде и поддържа, съдействат за задълбочаване на структурните реформи в страната, повишаване на ефективността и производителността на труда и съответно за увеличаване на конкурентоспособността на българската икономика.

Паричният съвет в най-висока степен възпроизвежда условията, при които една икономика функционира, когато тя е член на еврозоната. От една страна, той ограничава инструментите на централната банка за провеждане на национална парична политика. От друга страна, паричният съвет изисква в много по-голяма степен и налага на правителствата да провеждат разумна и отговорна фискална политика и политика на структурни реформи в съответствие с принципите на Пакта за стабилност и растеж.

Това осигурява уникална възможност едновременно за номинална и реална конвергенция на българската икономика при поддържането на високи и устойчиви дългосрочни темпове на икономически растеж.