Болниците във Великотърновска областта натрупаха дългове към 2 млн. лв. от началото на годината, информира „Янтра днес". Шефовете им се оплакват от наложените от здравната каса месечни лимити, които връщат лечебните заведения във времето на социализма, коментира изданието.

Не съм доволен от такъв режим, защото не можем да кажем на болните, парите свършиха за месеца и не можем да ви лекуваме, заяви шефът на болницата в Свищов д-р Лъчезар Михайлов.

От една страна, стационарите са търговски дружества и работят на пазарен принцип, подчиняват се на Търговския закон. От друга страна, е наложено бюджетиране, което връзва ръцете на болничните мениджъри. Става така, че лекуваме пациенти за наша сметка и трупаме дългове, уточни д-р Михайлов.

Свищовската болница е с най-големи задължения от 1,2 млн. лв. към доставчици и за консумативи.

257 000 лв. са дълговете за ток, а 254 270 лв. ­ за лекарства. За да се спаси от фалит, стационарът продаде 5 дка. от двора си и сега с парите си връща дълговете. Като принципал общинският съвет реши като начало да бъдат погасени по 20 % от всички задължения, за целта е приет погасителен план.

Част от парите от продажбата на двора ще бъдат реинвестирани в ремонти, каза още д-р Михайлов. Такива са започнали във вътрешните отделения, неврологията и физиотерапията. Купува се нова апаратура.

Болницата в Павликени също трупа дългове. Тяхната история е почти десетгодишна. Едни дългове се връщат, трупат се други нови. В момента задълженията са над 350 000 лв. Малко остана Е.ОН да блокира сметките на болницата след дългове за ток от 160 000 лв. Пак приватизация на двора спаси частично стационара. Изплатени са 60 000 лв., до нова година Е.ОН ще получи и останалите 100 хиляди.

Що се отнася до месечните лимити, шефът д-р Пенчо Пенчев е спокоен през лятото, когато болните са по-малко.
Болницата в Елена работи според лимитите на здравната каса, призна шефът є д-р Иван Иванов. Над 100 000 лв. са просрочените задължения и това е заради евтините клинични пътеки.

В П. Тръмбеш управителката д-р Милка Анчева отчете, че болницата работи в рамките на лимитите и пациент не е върнат. Стационарът обаче има малък обем на лечение, тежката патология се разпределя във В. Търново и Г. Оряховица.

Областната болница има над 100 000 лв. просрочени задължения, които според обема на дейност не са толкова страшни. Но на какво правно основание можем да забраним на пациентите да идват да се лекуват като е свършил лимитът за дадено заболяване, питат медици от МОБАЛ.