Азиатските капиталови пазари направиха най-силното си покачване от пет седмици насам след новината за повишаване на предлаганата от JPMorgan оферта към изпадналата в криза банка Bear Stearns. По-силните данни за продажбите на имоти в САЩ също допринесоха за инвеститорското настроение в Азия.

Най-голямата австралийска инвестиционна компания Macquarie Group водеше листа с печеливши дружества следвана от HSBC в Хонк Конг, който отвори врати след четири дневна почивка. Японската Nippon Electric Glass добави към пазарната си капитализация след повишените прогнози за продажбите през настоящата година.

„Най-силно на пазара се отрази новината за 10-те долара предлагани от JPMorgan на Bear Stearns", коментира австралийски анализатор пред Bloomberg. „Не мога да кажа, че пазарната обстановка се е стабилизирала, но определено добрите новини са нужни на инвеститорите в момента", продължава той.

Регионалният индекс MSCI се покачи рязко с 3% до 140.05 пункта, което бе най-силното му покачване от 14 февруари и отбеляза трети пореден ден на покачване. Японският индекс Nikkei 225 е нагоре с 2.4% до 12 709.20 пункта, а австралийския измерител S&P/ASX 200 се покачи с 3.7%, докато хонконгския Hang Seng реализира шеметно рали с 4.5% ръст.

Американските капиталови пазари също направиха възходящо движение след силните данни за имотния сектор и новината около акциите на Bear Stearns. Инвеститори и спекуланти се втурнаха на пазара, тъй като бяха обхванати от оптимизъм за скорошна развръзка на проблемите във финансовия сектор. Dow Jones покачи с 1.5% до 12 548 пункта, а широкият индекс S&P500 го последва също с 1.5% до 1 349.88 пункта.

Финансовите акции получиха подкрепа и от анализ във вестник Barron's, според който има вероятност за тяхно рали с 10% - 20% до края на годината. Акциите на Bear Stearns покачиха с близо 100% вчера до над $12 за акция, в унисон с повечето банки и инвестиционни компании. Citigroup увеличи капитализацията си с 3.5% заедно с книжата на American Express, които поскъпнаха с 3.1%.

Изненадващият ръст на продажбите при съществуващите домове в САЩ доведе до еуфория на пазара, а редица анализатори започнаха да предричат достигнато по-сериозно дъно на пазара. Според други обаче, все още е рано да се радваме тъй като традиционно през февруари на пазара не са излезли голям брой имоти за продажба и затова запасите от непродадени такива са сравнително малки.

„Очакваме да има още отписани активи във финансовия сектор, но хората вече започват да виждат светлина в края на тунела и то не от насрещно идващия влак", коментира щатски анализатор. „Ако беше станала сделката за Bear Stearns по цена от $2 на акция, хората щяха да си помислят: Ами колко реално струват останалите компании тогава", продължава той.

Точно преди края на сесията, правителствена комисия одобри сделка на стойност $4.22 млрд. за покупката на XM Satellite Radio от конкурента Sirius Satellite Radio. След тази новина технологичният индекс Nasdaq се изстреля рязко с над 3% и стойност от 2 326.75 пункта.

Тази сутрин цената на основните стоки е в стабилни нива, като петролът продължава да се котира малко над $100 за барел, а златото достигна до $925.10 за трой-унция. Доларът тази нощ бе широко разпродаван към еврото като в момента се търгува при ниво от $1.5550, а към йената американската валута успя да покачи до Y100.30. Има слухове, че азиатските банки са започнали да изкупуват евро при ниските нива, което доведе до силното понижение на щатските пари и прицели спекулативните стопове над $1.5480.

Тази сутрин се забелязва по-силен оптимизъм и сред европейските борсови участници, които вчера не бяха на работа заради дългия великденски уикенд. Половин час преди официалното начало на борсовата търговия, фючърсите на основните континентални индекси са стабилно нагоре, което е предпоставка за силна днешна търговия. Родната ни фондова борса отвори със силен ръст на индексите, което е следствие от доброто настроение на международните пазари.