"Бой, Волен ранен, студенти пищят", четем във в. "Стандарт"
С екшън и полиция Волен Сидеров бе изведен от НАТФИЗ малко след 23 ч. снощи. Това стана, след като лидерът на "Атака" и екип на телевизия "Алфа" нахлуха повторно в театралната академия, докато десетки журналисти го чакаха в залата за пресконференции в НДК. При поредния сблъсък, дясната скула на Сидеров бе разкървавена. Здрав тупаник му вкара здрав мъж около 40-те с черно яке, черна шапка и брадичка. По-късно последният беше задържан.
Сидеров влезе в НАТФИЗ и поиска да се разправи с човек, от когото по неговите думи бил ударен. Според политика обаче не е ясно какъв е точно нападателят му и дали е служител на академията.
Прочети още от в. "Стандарт"

„Живковски резултати!", четем на първа страница на в. „24 часа"
10 областни града с кметове от първи тур. Димитър Николов с рекорден вот в Бургас - 84%.
Десет областни града имат избрани кметове от ГЕРБ от първи тур на местните избори в неделя. В Кърджали и Кюстендил също няма да има балотаж.
Това сочат данни от екзитполовете на социологическите агенции и ОИК към 19 часа снощи.
Досега най-много шест областни града са избирали кметовете си на първи тур.
Прочети още от в. „24 часа"

„Частичен успех за референдума", пише в. "Капитал Daily"
Опит за саботаж - при това донякъде успешен. Така може да бъде описана ситуацията около референдума за или против електронното гласуване в деня на вота. Той стана възможен с активното участие на самите секционни избирателни комисии - част от тях сякаш бяха положили специални усилия да затруднят участието в референдума, вместо да насърчат хората да гласуват и в него. Едва ли бе случаен и фактът, че сайтът на ЦИК бе блокиран от организирана хакерска атака, което затрудни разпространяването на указанията на ЦИК към секционните комисии да преустановят нередните практики. Включиха се и медии, близки до депутата от ДПС Делян Пеевски. Те използваха ситуацията, за да стартират атака срещу референдума, който според публикациите е "натрапен" като "задължителен", тъй като ЦИК била на "подчинение на протестърите и Плевнелиев".
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Местният вот затвърди позициите на управляващите партии" е водещo заглавиe на в. "Сега"
ГЕРБ отбеляза 10-ата поредна изборна победа. На първия тур на местните избори управляващата партия спечели кметските кресла в 10 областни града - София, Бургас, Варна, Русе, Стара Загора, Благоевград, Велико Търново, Добрич, Габрово, Смолян. Кюстендил остава под управлението на подкрепения от широка коалиция Петър Паунов, ДПС традиционно си взе Кърджали.

В някои от останалите по-големи общини ГЕРБ бе близо до победа на първи тур. В Хасково Добри Беливанов поведе категорично на подкрепяния от РБ досегашен кмет Георги Иванов. БСП води след първия тур във Враца и Разград. Росица Кирова от ВМРО и Движение 21 води във Видин пред кандидата на ГЕРБ Огнян Ценков - двамата отиват на балотаж.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Безпрецедентна хакерска атака ударила ЦИК" четем на първа страница във в. "Монитор"
„Информационно обслужване", компанията, която поддържа и администрира сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК) и отговаря за компютърната обработка на резултатите от Местни избори 2015 и Националния референдум, регистрира безпрецедентна за България хакерска атака срещу публичната инфраструктура на ЦИК. Това съобщиха от министерството на траснпорта. Атаката се е случила малко след началото на изборния ден. По-късно през деня стана ясно, че подобна атака е организирана и срещу публичните Интернет страници на други ключови по отношение на изборните процеси държавни организации.
От началото на атаката от тип "отказ от услуга" (DDoS), към Интернет портала на ЦИК са направени над 530 000 000 (петстотин и тридесет милиона/ над половин милиард) заявки в рамките на 10 часа, като една четвърт от тях са от видими IP адреси с произход Виетнам, Турция и САЩ. В началото на атаката са отчетени над 65 000 000 (шестдесет и пет милиона) едновременни потребителски сесии към портала на ЦИК, което е равносилно на опит на 65 000 000 потребителя да достъпят Интернет страницата в един и същи момент.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Против данък вредни храни се обявиха и учени" е водещo заглавиe от в. "Труд"
Готвените промени в т.нар. данък вредни храни бяха сред основните теми на международна конференция с участието на учени от 13 държави и 18 родни научни институции, организирана от Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив.
"Имам резерви за това, че здравословният начин на живот и хранене могат са се възпитават чрез данъци. А и в сегашния закон за храните няма понятие "вредна храна", т.е. по силата на този закон, ако една храна е вредна, тя не би трябвало да се пуска на пазара", коментира ректорът на УХТ проф. д.т.н. Кольо Динков. Той не вижда публична обосновка на проектозакона за данък върху общественото здраве, лансиран от министрите на здравето и спорта Петър Москов и Красен Кралев. Експертиза не била търсена нито от специалистите на УХТ, нито от Съюза по хранително-вкусова промишленост.
Прочети още от в. "Труд"

"Очакваният триумф на ГЕРБ", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
От току-що приключилия първи тур на местните избори има един безспорен победител - кметът на Бургас Димитър Николов, който печели с феноменалните 84%. Това е сериозно подобрение спрямо 70-те му процента от предните местни избори през 2011 г. В национален мащаб победата очаквано отива при ГЕРБ, чийто кандидат е Николов, като освен Бургас управляващата партия ще триумфира още в София, Стара Загора, Габрово, Велико Търново и Варна, както и още четири по-малки областни центъра. На втори тур партията на Бойко Борисов отива с предимство в Хасково, Шумен, Пловдив, Монтана и Сливен, където има солидни шансове да спечели. В няколко други града като Видин и Враца ГЕРБ също има шансове.
В тези избори за разлика от друг път губещите са повече от печелившите. Реформаторският блок, въпреки че е втора политическа сила в София, не успя да надскочи тавана си. Възможна е победа на РБ в Плевен, но загуба в Хасково (което за тях може би е и за добро, като се има предвид компрометираният им кандидат в града). БСП очевидно продължава да свива влиянието си, а НФСБ не успя да покаже някакви особени резултати, които да оправдаят парламентарните й претенции.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Фокус-мокус - бюджет на държавата", пише в. "Сега"
Министрите на финансите у нас обичат да си спестяват неприятности и да развързват ръцете си чрез различни трикове в бюджета. Тези "фокуси" могат да се разделят на три основни групи - заиграване с макропоказателите, мъгла в приходната част и скрити разходи за по-по-най-нахални министерства през годината. Обикновено проектобюджетите включват компилация от трите групи с акцент върху някоя от тях в зависимост от личните предпочитания на съответния министър. За разкош понякога се прилага и стъкмистика на дефицита.

Бюджет 2015 не е изключение, надали ще бъде изключение и проектобюджет 2016. Изпълнението на тазгодишния бюджет досега тече спокойно, като правителството успява да се изкара герой в увеличаването на приходите, а при разходите няма големи скандали.
Прочети още от в. "Сега"

"Защо корупцията се хили" пише в. „Труд"
Докато не приложим поне една от презумпциите на румънската чистка, борбата с подкупа ще предизвиква само смях
Ротация на чиновниците
Центърът за превенция и противодействия на корупцията и организираната престъпност (ЦППКОП) към Министерския съвет, наследник на БОРКОР, ще предложи на вицепремиерите Румяна Бъчварова и Меглена Кунева пакет от антикорупционни мерки. Една от тях е служителите в администрацията, които най-често работят с обществени средства, да бъдат местени от отдел в отдел и от министерство в министерство.
Прочети още от в. „Труд"

"9% по-малко туристи по Добруджанското Черноморие", четем във в. "Монитор"
Около 9 на сто по-малко туристи отчитат след края на летния сезон по Добруджанското Черноморие, съобщи шефът на регионалната структура на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Димитър Димитров. Според него създаването на биваци на територията на община Шабла, макар и в края на летния сезон, се е отразило изключително добре на бранша в този регион и тук има доста висок ръст на български туристи. По първоначални данни на браншовата организация, ръст от около 10 на сто на българи ще бъде отчетен в Крапец, Дуранкулак и Шабла. Що се отнася до отлива на руски летовници, при някои хотелиери ситуацията е била много критична, докато при други липсата на руските туристи не се е отразила, защото с добър маркетинг и реклама са привлекли гости от други дестинации
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Кое отопление е най-евтино тази зима", пише в. „24 часа"
Зимата на парно по-евтина от дърва, въглища и пелети, ако в блока не се краде. Сезонът ще излезе между 600 и 1500 лв. според вида отопление и комфорт в дома
6 месеца в годината на българина му трябва топлина, която да загрее дома му. Изборът с какво да се осигури топлото е важен най-вече за семейния бюджет. При средна работна заплата от 868 лв. той е склонен на експерименти, да се отказва от едно, да търси друго. Мрази в джоба му да пъхат ръка съседите - било като заем, било като чиста кражба. Не иска да е вързан в колектив, но поне в големите градове понякога парното е единствен избор. Когато трябва да плаща, често е гневен, защото се оказва, че дава пари за нечия друга топлина.
Прочети още от статията на в. „24 часа"