Британската петролна компания BP продаде на Газпром дела си в компанията-оператор на огромното газово находище Ковыкта в Източен Сибир.

TNK-BP, съвместното предприятие на британците за Русия, даде съгласие да продаде мажоритарния дял на  оператора на Ковыкта срещу $700 млн. - $900 млн. Сделката ще бъде финализирана до 90 дни, дотогава ще бъде установена и точната цена по прехвърлянето на активите.

Британски анализатори считат, че това е малък дял от стойността на Ковыкта (цяла Азия може да се захранва от находището в продължение на пет години) и е пореден пример за това как Кремъл се налага над западните енергийни фирми. Руски експерти посочват, че делът е купен за приблизително толкова, колкото британците са вложили и нещата за BP всъщност са можели да се развият доста по-зле.

Покупката се осъществи след като руските власти оказаха натиск на TNK-BP, заявявайки, че компанията не добива достатъчно газ от това поле. Според условията, по които е издаден лицензът, от Ковыкта е трябвало да се добиват 9 млрд. куб.м. газ след 2006, а в момента се произвеждат едва 2,5 млрд. куб.м.

Но от TNK-BP са посочили, че не могат да произведат много повече от сега, тъй като е отказан експортен лиценз, а местният регион не би могъл да погълне допълнителните обеми.

Компаниите в съвместно изявление са изразили задоволството си от сделката. BP чрез TNK-BP ще търси нови възможности за съвместно инвестиране с Газпром - както в Русия, така и извън страната: „в големи дългосрочни енергийни проекти или размяна на активи по целия свят". Ще бъде формиран съвместен екип за идентифициране на възможностите за стратегически инвестиции.

Тони Хеуърд, изпълнителният директор на BP, е заявил, че в началото ще се търсят проекти поне за $3 млрд., но бъдещият ръст можел да бъде много голям. „Това историческо споразумение слага основата за мощна кооперация между BP, TNK-BP и Газпром".

Газпром купува от TNK-BP дял от 62.89% в Russia Petroleum, фирмата с лиценза на газовото поле в Ковыкта. Освен това TNK-BP продава на Газпром и 50% от акциите си в Източно Сибирската газова компания (ВСГК), която изгражда проект за регионална газификация на Иркутска област.

Чрез ВСГК Газпром получава и 11,3% в „Верхнечонскнефтегаз", с лиценз за Верхнечонското находище на нефт и газ, също в Иркутска област.

В заявлението на ТНК-ВР също се казва, че с Газпром е договорено и обратно изкупуване на 25% плюс една акции по пазарна цена, потвърдена от независима оценка. Обратното изкупуване ще стане възможно, ако страните подписали меморандума определят някакъв конкретен проект в рамките на сътрудничеството или одобрят обмена на активи.

Припомняме, преди месеци сходна участ сполетя проекта на остров Сахалин воден от англо-холандската Shell, когато британците трябваше да продадат на Газпром водещия дял под предлог екологични нарушения. Сключените в мътните деветдесет години сделки на западните нефтени компании с корумпираната централна власт и местна администрация, отдали лицензите за находищата за многократно по-ниски от действителното суми, сега биват коригирани най-често в полза на Газпром.