В нефтеното поле „Кариока" в басейна Сантос край Атлантическото крайбрежие на Бразилия, по неофициални данни има залежи от 33 млрд. барела петрол (барелът се равнява на около 159 литра). Все още неофициалната информация, която обаче е излязла от държавната петролна компания Petrobras, е предадена от кореспондента на Ханделсблат в Рио де Жанейро.

Харолдо Лима, директор на националната петролна агенция на Бразилия (ANP) е съобщил, че сигурно става дума за "най-голямото откритие в света (в петролния сектор) за последните 30 години". Енергийният министър на Бразилия Едисон Лобео все пак е предупредил, че трябва да се изчака официалното съобщение.

Акциите на Petrobras скочиха в понеделник на борсата в Саo Паоло с 7,67%.

Ако оценката на залежите в „Кариока" отговаря на действителността, то новооткритото бразилско поле се подрежда на трето място в света след находището Гхавар в Саудитска Арабия (83 млрд. барела) и Бурган в Кувейт (72 млрд. барела).

„Кариока" - или находище BM-S-9 - е разположена в границите на федералния окръг Рио де Жанейро. Дълбочината на петролните залежи е около 5000 метра под водата и дебел слой сол. Находището принадлежи 45% на Petrobras, 30% на British Gas и 25% на испанските Repsol (техните акции пък скочиха с 21%).

В разпратено комюнике Petrobras заявява, че точният размер на находището ще бъде оповестен след по-подробни изследвания в следващите дни. Техниците на Petrobras държат да подчертаят, че все още не може да се каже дали извличането на петрола от такава дълбочина ще бъде рентабилно.

През ноември в Бразилия бе открито друго гигантско петролно поле, наречено „Тупи". То е разположено на 250 км. навътре в морето от брега на федералния щат Саo Паоло, също в много дълбоки води, и принадлежи 65% на Petrobras. Залежите там се оценяват на около осем милиарда барела нефт и газ. Според експерти обаче, производството там ще може да започне едва след четири или пет години.

В момента Petrobras добива 1,9 милиона барела петрол дневно. Досега доказаните петролни залежи на Бразилия са 11,8 млрд. барела. За сравнение, САЩ разполага с 21,8 млрд. барела доказани залежи. Тоест новата информация говори за резерви, които са поне толкова големи, колкото на САЩ.

Изчисленията на агенция Блумберг показват, че ако петролът от „Кариока" бъде извлечен, всичките рафинерии на САЩ ще могат да работят без прекъсване в течение на шест години. Геолог, в петролния бизнес от 1975 г., коментира, че цялото бразилско крайбрежие се превръща в нова петролна провинция.

Според специалисти на Chevron, вероятно ще са нужни инвестиции от над $3 млрд. и около десет години, за да започне да се извлича петрол от новото находище. Сега Petrobras влиза в центъра на прожекторите като една от малкото петролни компании, които имат възможността да обновяват залежите си. „Капацитетът й да увеличи бъдещото си производство е абсурден".