Финансовата криза на Запада означава, че бързо нарастващите икономики на Бразилия, Русия, Индия и Китай ще увеличат дела си в световната икономика - даже по-бързо, отколкото се считаше досега. Авторът на концепцията БРИК е говорил с „Ройтерс" по време на световния икономически форум в Петербург.

Терминът БРИК бе измислен от Джим О'Нейл от голямата американска банка Goldman Sachs, за да се опише ситуацията, в която изгряващите икономики ще започнат да конкурират и да изпреварват много от водещите икономики на Западния свят през следващия половин век. Годината е 2003.

Според О'Нейл финансовата криза, започнала с ипотечните облигации в САЩ, е позволила на страните от БРИК да вземат по-голям дял в световния брутен продукт. Страните от БРИК са получили възможност да се развиват по-бързо.

Това е финансова криза на Запада и не трябва да забравяме, че от 6 милиарда хора по света повечето не са засегнати от нея. Бяха в Индия преди четири седмици и няма знак, че Индия е засегната от всичко това".

О'Нейл е шеф на глобалните икономически проучвания в Goldman. Той твърди, че икономическият растеж на Китай, Индия и Русия се е оказал по-силен, отколкото първоначално е приемал в изследванията си - с по 2% за всяка от трите страни. „Това е адски много и заедно сега те са 16% от глобалния БВП, всичко става много по-бързо."

Четирите БРИК държави искат да формират политически клуб, който да преобразува по-голямата им икономическа сила в по-голямо геополитическо влияние. Миналият месец в Екатеринбург четирите нови сили са се опитали да формализират свой клуб по време на първата среща на външните министри само на БРИК.

Западните лидери следва да забележат това и да започнат да канят тези страни в клуба Г8 и МВФ, тъй като „светът не желае отделни клубове", твърди О'Нейл. „Мисля, че липсата на прогрес в Г8 и западните лидери към промяна на това е действително лошо нещо и един от най-големите проблеми на света днес", твърди той.

Според О'Нейл, съвкупният брутен продукт на страните от БРИК може да изпревари съвкупната икономическа мощ на Г7.

Има и резервирани гласове, според които прогнозите за експанзия в икономиките на БРИК игнорират големите проблеми на растежа като бъдеща политическа нестабилност, необуздана корупция и грохнала инфраструктура.

През 1950те и 1960те години вече са правени прогнози, че Бразилия ще стане една от водещите икономически сили в света, само че бързият й растеж затъна в кризата на дълга от 1980те и стагнацията от 1990те.

До 2020 г. Русия ще стане една от водещиите пет икономически сили в света - заяви руският президент Дмитрий Медведев. Но Медведев изтъкна, че трябва да се заздрави силата на закона и корупцията да бъде изкоренена.

О'Нейл коментира: Русия трябва да ускори някои от инфраструктурните си проекти, а корупцията подкопава икономическия потенциал на страната. Според него, в известно отношение Русия е даже прекалено стабилна. „Руските хора харесват стабилността, което предвид руската история е разбираемо и похвално, но това не трябва да става за сметка на нещата, нужни за поемането на риск в частния сектор, а именно по-силни права на собственост и законност".