Централната банка на Великобритания с подкрепата на министъра на финансите Алистър Дарлинг в понеделник предложи план в размер на 50 милиарда паунда, който има за цел да заздрави разклатената банкова система на Острова.

Според схемата, банките ще могат да обменят потенциално рискови ипотечни дългове срещу правителствени бонове. Според Дарлинг, цитиран от ББС, това „ще помогне да се решат" проблемите на кредитните пазари и ще облекчи тези, които тепърва ще теглят кредити. Финансовата система на Великобритания остава „фундаментално силна".

Разяснявайки детайлите от финансовата схема, гуверньорът на централната банка Мервин Кинг е заявил, че целта е да се подобри ликвидността на банковата система и да се увеличи доверието във финансовите пазари.

Британските банки ще могат да разменят „висококачествените" си ипотечни дългове за правителствени ценни книжа. Суап схемата започва от понеделник и е с период една година. Може да бъде обновявана общо за срок три години. Тя касае ипотечните кредити, внесени в балансите на банката до края на 2007 г.

Суаповете не могат да се използват за финансиране отпускането на нови кредити. Няма горна граница на правителственото кредитиране, но централната банка предвижда общо схемата да възлезе на 50 млрд. паунда.

Според британския премиер Гордън Браун, финансовата схема ще помогне да се предпазят британските работници от сътресенията на американския финансов и имотен пазар.

Банките във Великобритания приветстваха инициативата на централната банка. От Асоциацията на британските банкери направиха изявление, че са уверени в успеха на предприетата от централната банка „иновативна и уникална" стъпка, която ще свърши част от работата, нужна за разчистване на кредитните пазари.

Коментарът на икономическия редактор на ББС е, че британските банки все по-неохотно отпускат кредити, дори една на друга. Много инвеститори, обезпокоени от случващото се в САЩ, не искат повече да купуват ценни книжа върху британски ипотеки. Изчезването на този пазар лишава британските банки от десетки милиарди, които преди служеха като финансов ресурс за отпускане на нови ипотечни кредити.

Макар че няма да подкрепя отпускането на нови кредити, по-голямата ликвидност в системата ще освободи балансовите отчети на банките и така ще даде възможност да се отпускат повече кредити - за купувачите на жилища и бизнеса. Банките ще са също така по-склонни да си отпускат кредити една на друга и ще плащат по-малко за теглене на кредити на паричния пазар, а като следствие ще искат по-малка лихва от своите теглили кредит клиенти.

Но от Съвета на ипотечните кредитори вече предупредиха, че повишаването на ликвидността в системата няма автоматично да доведе до понижаване на растящите разходи при теглене на ипотека. Очакват се още подробности, за да се види дали моделът ще проработи.

Има анализатори, които не са удовлетворени от смелото решение на централната британска банка. Това е спасителен план за банковия пазар в размер, невиждан поне от 1970те. Той цели да предотврати поредния Northern Rock, но това става с парите на данъкоплатците. Още повече, голямата правителствена подкрепа („овърдрафт") би трябвало да се обвърже и с промяна поведението на банките, които обаче продължават да държат в тайна действителните си загуби заради кредитната криза и следователно риска, който крият в себе си.

Според Мервин Кинг, приложената схема гарантира, че рискът от загуби остава в банките и парите на данъкоплатците не са застрашени. Банките носели последиците за предишните си действия и прекалилите с риска ще понесат „болезнено нагласяне". Банките ще плащат такса за размяната на дълг срещу бонове, освен това те ще разменят книжа с по-голяма стойност срещу правителствените бонове, които получават от Bank of England.

Финансовият министър на британското правителство в сянка е казал, че стъпката ще помогне да се деблокира финансовата система и ще помогне на хората, теглили ипотеки и които сега се нуждаят от подновяване на ипотеката си, да договорят по-добри условия.

Колегите на Bank of England - Европейската централна банка и Федералния резерв на САЩ, досега бяха доста по-активни в осигуряване подкрепа на изпитващите затруднения банки. Миналия месец ФЕД стартира сходна програма и ще предложи $200 млрд. чрез аукциони, обменяйки свои съкровищни бонове срещу банковия ипотечен дълг.