Northern Rock трябва да затвори вратите си за нови спестители, вътре след като неотдавнашната вълна от депозити, пише британският вестник „Таймс".

Стремъжът на хората да потърсят сигурно място за техните спестявания. Разтревожени спестители влагат парите си в "Нортърн рок", която беше национализирана през февруари.

Northern Rock отстрани номера на услугите за депозити от пазара тази седмица за да възпре потоците.

В следващите няколко седмици банката ще достигне тавана на депозитите.

Алекс Потър, анализатор от Колинс Стюърт заяви, че хората с разтревожени за банковата система, но може да минат седмици или дни преди Northern Rock да затвори вратите си за нови спестители.

Мишел Слейт, журналист от икономически сайт, коментира, че банката е намалила лихвите, за да обезкуражи клиентите, но те не действат като спестители, а търсят преимуществото на държавната гаранция.

В края на юни балансът на депозитите в Rock's възлиза на 13 милиарда паунда, докато през декември този показател възлиза на 9,4 милиарда паунда.

Northern Rock не беше единствената банка, която спечели от борбата за спестители, докато кризата се разрастваше. От National Savings & Investments, в която депозитите са гарантирани от държавата,  заявиха, че се наблюдава ръст на депозитите, повече отколкото се очаква.

Сума до 35 хиляди паунда, вложена в банковата система на Острова, беше гарантирана от закона до момента. Днес стана ясно, че тази гаранция се повишава до 50 хиляди паунда.