Българската телекомуникационна компания (БТК) и представителното дружество на CEZ за България - собственик на три от електроразпределителните дружества в страната, подписаха договор за стратегическо партньорство.

Договорът ще позволи на дъщерната компания на CEZ Group - CEZ Net - да използва инфраструктурата на българския телеком, за да предлага различни видове телекомуникационни услуги на клиентите си. Интернет и VPN услуги са само част от портфолиото на компанията, което ще бъде предоставяно посредством високотехнологичната мрежа на БТК, базирана на MPLS технологията.

Услугата на телекома през MPLS на принципа „carrier supporting carrier"* е уникална за България и се предлага за първи път у нас. Тази технология дава по-висока производителност на мрежата и гарантира по-висока сигурност за клиента на БТК.

„За нас това партньорство е поредната стъпка към една от основните цели на БТК Груп да предоставя повече възможности за достъп до качествени услуги на българските потребители и на инвеститорите в българската икономика. Разчитаме на ефективното съвместно сътрудничество с CEZ България, което ще бъде гарантирано от високотехнологичната и модернизирана инфраструктура на БТК", заяви Нейчо Величков, Директор "Корпоративни продажби" в БТК.

„Нашето желание е да предоставим на корпоративните ни клиенти нови възможности за удобен достъп и реални условия да се докоснат до най-новите телекомуникационни технологии, които могат да променят бизнеса им", допълни още той.

„CEZ има амбициозни планове за България, които се основават на няколко важни фактора за развитие - инвестиции в основни активи, подобряване на качеството на услугите за клиентите и развитие на служителите на компанията. Договореното сътрудничество с българския телеком ще ни помогне да осъществим една от основните си цели - да отговорим във възможно най-голяма степен на очакванията на клиентите", коментира Георги Миков, мениджър „Регулация и бизнес развитие" в CEZ България.    

БТК е най-големият телекомуникационен оператор в България и единственият български телеком, който инвестира в развитието на инфраструктурата в страната. През последната година, БТК е инвестирала повече от 400 млн. лева в изграждането на инфраструктура и инсталирането на модерни технологии, чрез които да предложи повече стойност на своите клиенти.

БТК доставя услуги на повече от 2 млн. клиенти и на непрекъснато увеличаващ се брой потребители на мобилните услуги на vivatel. Също така БТК инвестира активно в осигуряването на високоскоростен Интернет достъп за домашни и бизнес потребители, като се отделя специално внимание на училищата, университетите и социалните домове. Днес БТК ADSL е достъпен в повече от 160 градове и села из цялата страна.

CEZ Group навлезе в България в края на 2004 година, като закупи мажоритарния дял /67%/ от акциите на три електроразпределителни дружества - Електроразпределение Столично, Електроразпределение София Област и Електроразпределение Плевен. Сделката по придобиването отреди на CEZ мястото на инвеститор №1 в България за 2004 година.

Групата е една от десетте най-големи енергийни компании в Европа както по инсталирана мощност, така и по брой клиенти. Управлява 17 топлоелектрически централи, 34 водноелектрически централи, 2 атомни централи, 2 вятърни централи и една слънчева централа. В началото на октомври чешката компания стана собственик и на ТЕЦ Варна. 

CEZ България бе основана в средата на 2005 година, за да представлява CEZ Group на българския пазар и да координира дейността и стратегическото развитие на компаниите от групата на CEZ в България.

CEZ Net e създадена през 2001 година и предоставя разнообразна гама от услуги в областта на телекомуникациите и управление на данните на територията на Република Чехия. С експанзията на CEZ Group на европейския енергиен пазар, фирмата започна да развива дейност и на територията на Югоизточна Европа.

*„Career supporting career" се нарича процесът по предоставянето на инфраструктурата на един телеком доставчик на друг.