"Булгаргаз" ЕАД започва поетапно намаляване на подаването на природен газ от 1 септември към някои топлофикационни дружества, съобщиха от компанията.

Преди месец "Булгаргаз" ЕАД за пореден път информира писмено своите длъжници - „Топлофикация София" АД, „Топлофикация Плевен" ЕАД, „Топлофикация Бургас" ЕАД и „Топлофикация Враца" ЕАД, че съществува пряка опасност за сигурността на доставките на природен газ. Причината е размерът на просрочените задължения и изчерпването на финансовите резерви в газовото дружество.

За този проблем са информирани и съответните областни управители, председатели на общински съвети и кметове на населените места, в които се намират топлофикационните дружества с просрочени задължения - гр. София, гр. Плевен, гр. Бургас, гр. Враца.

Задълженията на тези дружества към "Булгаргаз" ЕАД надхвърлят 235 млн. лв.
Останалите работещи топлофикационни дружества, като тези във Варна, Пловдив и Русе, са коректни във взаимоотношенията си с "Булгаргаз" ЕАД.

Припомняме, от „Топлофикация София" АД заявиха, че с ръководството на „Булгаргаз" поддържат директна връзка и правят постоянни плащания.

Почти цялото постъпление, което идва в момента в касите на „Топлофикация София", отива за плащане на дългове към „Булгаргаз", каза Иван Маринов, зам-изпълнителен директор по експлоатация в дружеството.

Около 70 млн. лв. са дълговете на дружеството към доставчика. От началото на годината са платени над 220 млн. лв. Нашите забавени плащания към "Булгаргаз" трябва да се разглеждат като функция на забавените плащания на потребителите, каза Маринов.

На въпрос ще искат ли актуализация на цената на парното с тази на природния газ, Маринов отговори „Задължени сме да го направим. Тази себестойност, която даваме на пазара, е под цената на природния газ в момента".