В доклад на Световната банка, посветен на икономиката на Русия, обнародван във вторник, се казва, че БВП на Русия през 2006 г. може да се увеличи със 7%, предава Интерфакс.

В обзора пише, че бързия ръст на пазара в Русия продължава да стимулира устойчив икономически ръст. Значителният чист приток на капитали заедно с доходите от износа на суровини подклаждат вътрешното търсене. В тези условия от второто тримесечие на текущата година е настъпило и ускорение темповете на икономиката и в тази връзка се очаква, че ръстът на БВП може да достигне 7.0%.

Министерството на икономическото развитие очаква ръст от 6.8 - 6.9%.

В същото врем експертите от СБ констатират, че икономическият ръст както и преди е концентриран върху нетърговските сектори на икономиката, които са получили предимство в резултат на силната рубла. „Стагнацията в производството и необходимостта от големи инвестиции в топливно - енергетическия комплекс и бързо растящото вътрешно търсене дават повод за все по-голямо безпокойство".

Експертите от Световната банка отчитат, че значителното надвишение на сметката за текущи операции най-накрая е започнало да се съкращава след стабилизацията на цените на нефта. „Въпреки това, увеличението на салдото на сметката на операциите с капитал и финансови инструменти компенсира в известна степен снижението на надвишението на сметката на текущите операции, което способства за продължаване натрупването на валутни резерви, макар и с по-бавни темпове".

В доклада също така се казва, че бързият ръст на паричната маса и увеличението разходите на федералния бюджет през 2006 г. в значителна степен са били погълнати от по-бързия от очакваното ръст в икономиката.

Икономистите на СБ обръщат внимание, че реалните доходи на населението, работната заплата и обема на търговията на дребно растат с темпове, изразени с двузначни цифри, съществено изпреварвайки ръста на БВП. Темповете на ръста на износа остават на много високо равнище, достигайки за първите три тримесечия на текущата година 29%.

Освен това в доклада се казва: „Подписването на дългоочакваното двустранно съглашение със САЩ може да открие възможности за встъпване на Русия в СТО в най-близко време".