Изглежда венецуелският президент Уго Чавес си е взел поука от историческата загуба на референдума миналия месец, тъй като в момента се е заел да прави известни промени в начина си на управление. До момента, няколко от членовете на кабинета са били заменени с други, а Чавес е обещал да работи по-тясно с частния бизнес в страната, пише днес Ройтерс.

В четвъртък вечерта, президентът изненадващо обяви, че ще уволни няколко от министрите си, както и че ще спре да набляга толкова много на риториката. Той е обещал да се погрижи за истинските проблеми в страната, като недостига на хранителни продукти, инфлацията и голямата престъпност.

По-рано тази седмица, Чавес помилва няколко свои опонента, които бяха арестувани и хвърлени в затвора, след провалилия се преврат през 2002 г. Той вече не говори само за бедните венецуелци, а търси по-тесни връзки и с представителите на средната класа. До скоро яростен критик на капиталистическата система в САЩ, сега от Чавес започват да се чуват "еретичните" до скоро думи, че желае да работи с американската бизнес общност.

"Бизнесмените са националната буржоазия, трябва да им помогнем да се почустват част от нашата нация", коментирал е Чавес в четвъртък. "Въпреки че са капиталисти и са богати, нека им позволим да инвестират у нас", продължил е той.

Голям процент от венецуелските бизнесмени, се притесняват от наложения строг ценови контрол в страната, който не им позволява да разширят производството. Според икономисти, скоро и тази зле премислена от Чавес мярка, ще отпадне. Президентът замени министрите на финансите и икономиката с по-либерално настроени експерти, от които се очаква да вкарат в релсите венецуелската икономическа система.

Бурните промени в поведението на Чавес, са следствие от дълбокото разочарование, което той изпита в началото на декември. Тогава беше проведен референдум, на който трябваше да се гласува дали Венецуела да поеме по пътя на социализма или не. Тогава 51% от гласоподавателите подадоха отрицателен вот.