Цената на петрола се задържа в нивата под $93 за барел  в сряда сутринта, въпреки решението на венецуелските власти, да прекратят петролните си доставки към американската компания Exxon. Припомняме, че именно тази фирма осъди правителството на Венецуела, заради национализацията на производствените им мощности през юни миналата година.

Американският лек петрол се понижава с 15 цента тази сутрин до нивото $92.63 за барел, докато лондонският брент петрол е надолу с 12 цента до $92.75 за барел.

Решението на Уго Чавес да спре износа на петрол към Exxon Mobil във вторник, като че ли не можа да се възприеме от пазара и цените тръгнаха леко надолу. Според повечето пазарни анализатори, САЩ могат да се справят с набавянето на нужния им суров петрол, дори и Венецуела да прекъсне доставките. За момента, запасите от петрол и горива в Америка, изглеждат на добро ниво, а докладът за тяхното състояние ще излезе в 17:30 днес.

Прогнозите са, суровинните запаси в САЩ да са се покачили с 2.7 млн. барела през миналата седмица, а тези на бензин да са нагоре с 1.8 млн. барела. Дестилатните горива, които включват и мазута за отопление, за поредна седмица ще са надолу с 1.4 млн. барела.

В допълнение на случващите се събития, председателят на Международната енергийна агенция (МЕА) е отправил официална молба към ОПЕК, да не съкращават дневните добивни нива, тъй като световните пазари имат нужда от пълния обем на доставки. Според петролния министър на Венецуела Рафаел Рамирез, колегите му от останалите страни членки на ОПЕК, са изразили съпричастност в борбата им с американската компания.