Coca-Cola не носи отговорност за затлъстяването на американците, коментира изпълнителният директор на компанията Мухтар Кент по повод предложението на нюйоркския кмет Майкъл Блумбърг да се ограничи потреблението на напитки със съдържание на захар. "Това е важен и сложен социален въпрос, по който ще трябва да работим заедно, за да стигнем до решение", обяви Кент пред "Уолстрийт джърнал", пише АФП, цитирана от БГНЕС. "По тази причина работим с правителствата, бизнеса и гражданските общества - за да имаме програми за активен начин на живот във всяка страна до 2015 г.", допълни той.

Кент изтъква, че са се превърнали от компания с една напитка в такава с повече от 500 марки и 3000 продукта. "8000 от артикулите, които пуснахме на пазара през последните четири или пет години, са с ниско или никакво съдържание на калории", заявява още изпълнителният директор.
Според него е несправедливо да се винят която и да е съставка, продукт или храна за тези проблеми.

Предложението на кмета Блумбърг е в рамките на кампания за борба със затлъстяването. Според проучване 40% от ученици в Ню Йорк са с наднормено тегло.  От Асоциацията на производителите и търговците на разхладителни напитки обаче разкритикуваха инициативата и я определиха като "прекалено ревностна", предаде Би Би Си.

През март Coca-Cola и Pepsi заявиха, че ще променят рецептите си, за да избегнат законови изисквания, които ги принуждават да сложат предупреждения на бутилките, свързани с развиването на ракови заболявания.

Тайната за производството на Coca-Cola, изобретена от американския фармацевт Джон Пембъртън, е строго секретна. Предполага се, че оригиналната рецепта се намира в сейф в град Атланта, щат Джорджия.
Още една вредна съставка - кокаин, която се е съдържала в напитката, е премахната през 1903 г.