В последните месеци има положителна промяна и раздвижване в съвместната ни работа с ОЛАФ, каза вицепремиерът Меглена Плугчиева по Дарик радио.

Вчера, след поредната мисия на ОЛАФ становището им е, че има положителна промяна в съвместната ни работи. А и Главният прокурор Борис Велчев обяви, че през октомври първите случаи ще влизат в съда. Доверието към нас се възвръща благодарение на нашата активност, посочи Плугчиева.

Изводът на последния доклад на ЕК е солидарната активност от недоволството на Европа към нас. Навсякъде има външни одиторни наблюдатели. Всичко това засяга програми и по САПАРД, и по ФАР, и по ИСПА и до края на годината трябва да стане ясно дали ЕС ще ни възвърне средствата и ще се реши дали това ще бъдат европейски пари или пари от националния бюджет.

По оперативните програми, също срокът е ноември и там проверката се прави от нашия централен одитен орган. Ние в момента ползваме само авансови плащания, които за оперативните програми са 7%, а по кохезионните 10%", посочи Плугчиева.

Не сме изчерпали авансовите плащания. Но нямаме време, защото тези програми се затварят 2013 година - категорична беше Плугчиева - Аз предлагам да сменим лексиката "крадем", "прибираме средства", нека да казваме, че имаме проблеми и трябва да ги преодолеем.", убедена е тя.

Тези, които са крали, трябва да отидат в съда. Има нищожен процент незаконни действия, а по останалите 3000 проекта хората работят съвестно и честно. Идете в Добруджа и вижте - няма да разберете, че сте в България, похвали добруджанци вицепремиерът.

Новата държавната помощ към млекопроизводителите трябва да отиде като помощ за стабилизиране на сектора за по-добри стандарти.

На самите млекопроизводители не е разяснено как ще се разпределят средствата. За 180 хиляди малки ферми има един огромен финансов ресурс и МЗХ трябва да им помогне в подготвянето на проекти, за да могат да получат средства, подчерта Плугчиева.

"Децентрализираната програма за управление на европейските пари, която стартира след 1 януари 2007 г. създаде сериозни проблеми. В тази посока и ЕК отчита грешката си. За това трябва да се централизира управлението с тези средства. В останалите месеци до парламентарните избори е много трудно да се направят пълни реформи, защото те се правят в началото на мандата, а не в края. Но трябва да оставим и шанс за действие на следващото правителство, подчерта Плугчиева.

На въпрос, кой ще бъде следващия горещ картоф, с който ще трябва да справи, Плугчиева каза: Нека да не гледаме на членството ни в ЕС като на авантюра, а като на предимство.

При разговора ми с еврокомисаря по присъединяването Оли Рен казах, че отношението към нас не е до край обективно. Те трябва да се ангажират с експертна помощ и не може на България да се слага черен щемпел. А да се гледат и предимствата на България, например, възможностите които сме създали за чуждестранните инвеститори", уточни Плугчиева.

"Да имаме проблеми, но другите като имат проблеми се взимат в ръце и действат, а ние само се обвиняваме", заключи вицепремиерът.