Президентът на Руската федерация подписа указ за оставка на правителството на Русия, съобщава прес-службата на Кремъл.

Президентът прие оставката на Михаил Фрадков, но му възложи временното изпълнение на задълженията на премиер. Правителството и премиерът ще изпълняват задълженията си до формиране на ново правителство на РФ.

Указът е в сила от днес.

Приемайки оставката на Фрадков, Путин му е благодарил за работата и е отбелязал, че за времето на дейността му на поста премиер са постигнати големи успехи в икономиката. След като подписа указа, Путин награди Фрадков с орден „За заслуги пред Отечеството" първа степен.

Михаил Фрадков е мотивирал молбата си за оставка с необходимата на президента свобода на действията. В Русия наближават крупни политически събития и президентът трябва да има пълна свобода на действията, включително и кадрова.

През декември в Русия се провеждат парламентарни избори, през март 2008 - президентски. По-рано Путин бе говорил, че най-вероятно ще предаде властта през месец април 2008.

Преди несигурни източници твърдяха, че приемник на Фрадков на премиерския пост ще бъде вицепремиерът Сергей Иванов. Други посочваха за фаворит Дмитрий Медведев. Но интригата се запазва.

Михаил Фрадков стана премиер на Русия през март 2004 на възраст 53 години. Дотогава той не беше известен на повечето депутати, чиновници и почти на всички руснаци.  Женен с две деца, той прекрасно владее английски и испански езици. Работил е в Индия, бил е руски посланик в Брюксел. Има инженерно и икономическо образование.

По-интересно е обаче кой ще бъде Новият. Почти всички коментатори са уверени, че новият премиер - министър ще стане приемник на президента Путин.

Според агенция AP, Владимир Путин вече е назовал новия премиер. Това е Виктор Зубков, член на кабинета, водещ кампанията на руското правителство срещу прането на пари.

Цитиран е Борис Гризлов, говорител на долната камара на руския парламент, който е помолил Държавната дума да одобри кандидатурата на Зубков. Виктор Зубков е работил под началството на Путин в градската администрация на Санкт - Петербург в началото на 1990те.

В течение на 15 минути след обнародването на новината за оставката на правителството, котировките на руската борса паднаха с 0.78%.

РИА Новости потвърди, че Путин е предложил кандидатурата на Виктор Зубков. Тя ще бъде разгледана в петък от депутатите на Думата.