Представители на консорциум от скандинавски частни инвеститори разговаряха с министъра на икономката и енергетиката Петър Димитров относно намеренията си да инвестират по проект за производство на вятърна енергия, съобщи пресцентърът на МИЕ.

Инвеститорите споделиха, че плановете им включват дългосрочни инвестиции в областта на ВЕИ, инфраструктурата и жилищното строителство. Министър Димитров изрази принципна подкрепа към предложението за joint-venture между Скандинавския консорциум и България. Държавното участие в него ще бъде под формата на консултантска помощ с цел опазване на околната среда и синхрон с дългосрочната  политика на България за развитие на туризма и инфраструктурата.

Скандинавкият консорциум ще участва чрез изграждане и оптимизиране на инфраструктура, подкрепа за достъп до финансов ресурс от ЕБВР и до датските производители на вятърни турбини. Намеренията на инвеститорите са 35% от производствените мощности за изграждане на вятърните паркове да се сглобяват в България, което ще създаде възможност за създаване на допълнителни работни места.

До момента инвестициите на Скандинавския консорциум в Европа възлизат на 1 млрд. евро, съсредоточени главно във възобновяеми енергийни източници, изградени в Норвегия, Дания, Германия, Испания, Полша и Италия.

Министър Димитров подчерта, че в момента в България се реализират 10 проекта в областта на енергетиката и всеки нов ще засили конкурентната среда в енергийния сектор в страната. Датските инвеститори посочиха, че в едноседмичен срок ще изпратят своето предложение за идеен проект.