С излизането на борсата и увеличения капитал от публичното предлагане, ДЕВИН планира да продължи изпълнението на стратегията си за разширяване на пазарния си дял, който понастоящем е 31%.

Това заяви днес изпълнителният директор на ДЕВИН АД Цветан Лъжански по време на специална пресконференция. 

Компанията ще разшири капацитета си, като също така ще предприеме навлизане в други пазари от региона на Югоизточна Европа след преглед на интересни компании от сектора с потенциал за растеж, добави още Лъжански.

ДЕВИН е водеща компания на един пазар в растеж, който предстои да се увеличава с 10-15% годишно, предвид промените в климата и най-вече потребителските нагласи към по-здравословен живот, каза още изпълнителният директор на дружеството.

Близо 150 млн литра вода с марка ДЕВИН са продадени през 2006 г., с което затвърдихме водещата пазарна позиция в нашия сектор пред основните ни конкуренти „Горна баня" и „Банкя". Нашата компания има най-големия разрешен ресурс от минерална и изворна вода в България, което съчетано с данните от пазарните проучвания, сочещи ДЕВИН като най-популярната марка бутилирана вода сред българските потребители, е предпоставка за ръст на бизнеса ни, коментира Лъжански.

Излизането на борсата на пазарен лидер и популярно име като ДЕВИН може да поведе тенденцията и други компании от сектора на бързооборотните стоки да пожелаят да станат публични, заяви от своя страна Мирослав Стоянов, директор „Инвестиционно банкиране", ЕЛАНА Трейдинг, която е мениджър на емисията.

Припомняме, че заявките за записване за акции в публичното предлагане на до 3 млн нови обикновени безналични акции на ДЕВИН АД и до 450 000 броя съществуващи акции на мажоритарния собственик „Девин Бетайлигунгс ГМБХ" с номинална стойност 1 лв ще се извършат в 1 ден на 25 юли.

Ръководството на компанията реши да предложи ценови диапазон за емисионната стойност на акция от 5 до 8 лева.

Публичното предлагане ще се извърши по метода бук-билдинг, като на 26 юли ще бъдат обявени класираните поръчки. Всички инвеститори ще получат еднаква цена на изпълнение. Всеки класиран инвеститор може да получи както нови, така и съществуващи акции. Минималният капитал, който да бъде набран от публичното предлагане, се очаква да бъде около 17 млн лв. Новите акции ще бъдат регистрирани на Българска Фондова Борса на 24 август.

При успешно публично предлагане на максимума новоиздавани и настоящи акции на компанията, книжата за свободно търгуване или free-float ще представляват 19.3% от капитала на ДЕВИН АД.