Български атомен форум съвместно с Регионалния инспекторат по образованието в Плевен и под егидата на областната администрация организират днес среща дискусия на тема "Настояще и бъдеще на българската ядрена енергетика. Обучение на кадри за обезпечаване експлоатацията на бъдещата АЕЦ "Белене", съобщиха от областната администрация в Плевен.

Целта е популяризирането на ядрената енергетика в България, бъдещата атомна централа в Белене и обсъждането на въпроси, свързани с нейното развитие и подготовката на кадри.

Във форума ще вземе участие и шефът на строителството на атомната електроцентрала от страна на руската фирма "Атомстройекспорт"Сергей Маклаков, който е пристигнал в Белене в края на миналата седмица.

Цветко Цветков веднага се е срещнал с него в събота и са имали първи разговор относно предстоящото строителство. Очаква се в Белене да пристигнат скоро десетина специалисти от "Атомстройекспорт", като числеността им до месец ще достигне 30-40 души.

В дискусията в Плевен ще участва Владимир Урчев, главен инженер на Електропроизводство - 1" в АЕЦ Козлодуй, който ще представи доклад за доказаната надеждност и безопасност на блокове 3-ти и 4-ти на централата.

Владимир Рибарски, ръководител на управление "Извеждане от експлоатация" в АЕЦ Козлодуй ще говори за процеса на извеждане от експлоатация на 1-ви и 2-ри блок на централата.

Кратка предистория на АЕЦ "Белене" и развитието на проекта до момента ще представи управителят на клон АЕЦ Белене в НЕК Васил Бандов.

Темата за АЕЦ "Белене" в контекста на ядрения ренесанс ще бъде изложена от директора "Проекти" в "Парсънс България" Събин Събинов.

Със свои доклади в дискусията ще участват проект-мениджъра в "Атомстройекспорт", който ще говори за участието на "Атомстройекспорт" в изграждането на АЕЦ "Белене", и Инго Хволик, проект-мениджър на "Арева" за участието на Арева в изграждането на Втората атомна централа у нас.

След докладите е предвидено време за дискусия, след това ръководителят на катедра "Топлоядрена енергетика" в Техническия университет в София - Бончо Бонев, ще коментира висшето техническо образование в областта на ядрената енергетика. Любомир Пиронков, ръководител управление "Подготовка и учебно-тренировъчен център" в АЕЦ Козлодуй, пък ще говори за специализираната подготовка на кадри за атомната енергетика.