След като десетилетия наред американските рафинерии се съсредоточаваха основно над производството на бензин, през последните седмици се забелязва все по-голямо преориентиране към дизеловото гориво.

Тъй като търсенето му в световен мащаб расте много по-бързо от това на бензина, в редица държави цената му вече е по-висока от това на традиционното автомобилно гориво - бензина.

„Смятаме, че търсенето на бензин ще започне да намалява, за сметка на дестилатите като дизел и гориво за отопление", коментирал е експерт от американската енергийна администрация пред Ройтерс.

През последните няколко десетилетия, американските рафинерии оползотворяваха по-голямата част от капацитета си за производството на бензин и като че ли пренебрегваха производството на дизеловото гориво. Свръх производството на био-горива и етанол се превръщат все повече в конкуренция на бензина, който малко по малко губи позициите си. Експерти смятат, че до 2022 г. търсенето на автомобилното гориво ще намалее със 7%.

В същото време, потреблението на енергия от Китай, Южна Африка, Чили и Аржентина доведе до бум в търсенето на дизелово гориво за електрическите генератори в тези страни. Самолетното гориво също поскъпва, което е следствие от по-активната работа на европейските авиопревозвачи.

Американската петролна компания Valero Energy вече се е съсредоточила върху няколко нови проекта за изграждане на рафиниращи мощности. Там обаче ще се произвежда основно дизелово гориво, чието търсене ще продължи да расте и през следващите години. Представители на бранша са на мнение, че печалбата от производство на нафта е по-висока от тази на бензин, така че смисълът да се инвестира в това производство става още по-голям.

Според последните проучвания на Световната енергийна агенция, американските рафинерии ще увеличат производствения капацитет на дестилатните горива с 800 000 барела дневно до 2010 г.