Моделът за ценообразуване на електроенергията от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране трябва изцяло да се промени. В момента той е изключително некоректен, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в предаването „Добро утро, България" на Тв7.

Сега цената се определя на база направени разходи, без да прави сравнение за това дали тези разходи са реално извършените разходи по пазарни цени или просто една предоставена фактура, посочи Добрев. Според него, това положение се отнася най-вече за инвестициите, тъй като те се предлагат и приемат от страна на държавния регулатор на базата на тази фактура.

За високите сметки за електроенергията, министър Добрев обясни, че може да има индивидуални случаи, в които електромерите не са засичани правилно. „Освен разследване на причините за високите сметки за електроенергия, ще проверим редица сигнали, подадени от клиенти", каза Добрев. Министърът обясни, че от днес започват проверки на няколко десетки електромери в столицата, а от утре в цялата страна. Проверката на електромерите ще се извършва от Български институт по метрология (БИМ), за да гарантираме обективността.

Омбудсманът на България Константин Пенчев също призова за прозрачност при формиране на сметките за ток и парно, както и тези на мобилните оператори. Общественият защитник заяви, че ежедневно при него постъпват жалби от граждани. Хората отдавна са изгубили доверие в институциите и смятат, че са системно лъгани от монополистите на пазара. Пенчев е на мнение, че протестите срещу високите сметки за ток са напълно оправдани. Той осъди поведението на полицаите, които си позволиха да използват сила срещу гневните демонстранти.