Инвеститорите започнаха първата пълна търговска седмица за 2008 г., с покриване на част от късите си доларови позиции (покупка на долари), като така подпомогнаха американските пари и ги изпратиха до едноседмичен връх към повечето световни валути.

Петъчните слаби данни за новите работни места разкрити през декември (едва 18 000), засилиха мечите настроения и доларът бързо достигна ниските нива от $1.4825 за евро. Данните, накараха анализаторите да прогнозират понижение на лихвеното ниво от 50 базисни пункта в края на месеца, а не както се коментираше до сега, едва 25 пункта.

Днес обаче, инвеститорите изглежда че са доста по-позитивно настроени към американската валута. Започнаха да се чуват мнения на икономисти, които твърдят, че ФЕД ще забави свалянето на лихвите, тъй като инфлацията в страната се повишава и това може да доведе до икономическа дестабилизация. Коментират се и допълнителни мерки за борба със слабото икономическо развитие, които не включват съкращаване на лихвите.

От друга страна, много спекуланти решиха да забавят доларовите си разпродажби, тъй като за четвъртък е предвидено официално изказването от президента на ФЕД Бернанке. „Пазарът може би се надява, че Бернанке ще произнесе някакви магически, успокоителни слова", коментира анализатор от Radobank.

"Ако погледнем реално на нещата, петъчните данни за новите работни места в САЩ, бяха слаби, но не чак толкова, за да оправдаят реакцията на инвеститорите", коментира американски икономист. „Днес, много от тях решиха да приберат печалбите си, докато е време", продължава той.

В момента щатската валута се котира около $1.4710 за евро, което е повече от 1 цент по-високо спрямо петъчните нива. Върхът за американската валута днес, беше достигнат при курс $1.4657 за евро.